Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Arrestaties na verkrachting in Amsterdam

De politie van Amsterdam heeft vorige week drie jongeren van 14 tot 16 jaar aangehouden na een groepsverkrachting een maand geleden. Een meisje en meerdere jongens werden daarbij met wapens bedreigd en gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen.

De jongeren waren in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 oktober zonder volwassenen in een woning aanwezig. Op een bepaald moment kwam een vage kennis van de zoon des huizes aan de deur die even gebruik wilde maken van het toilet. Hij verliet de woning maar kwam later terug. Toen één van de jongeren het huis verliet kwamen er twee gedeeltelijk gemaskerde jongens binnen die zich als overvallers ontpopten. De aanwezigen werden door deze jongens bedreigd. Direct werd duidelijk dat zij op goederen uit waren die ze later ook buit maakten.

De overval liep uit de hand en ontaardde in een verkrachting. Ook werd een aantal slachtoffers gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen. Een van de verdachten legde de gebeurtenissen vast met een videocamera die in de woning aanwezig was. Op een onbewaakt ogenblik wist één van de slachtoffers de woning uit te vluchten met de bewuste camera. Eenmaal op straat sloeg hij alarm en waarschuwde de politie. Hierop verlieten de belagers de woning en vluchtten weg.

Rechercheurs van de SJZP stelden onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam een uitgebreid onderzoek in. Uit tactisch en technisch onderzoek bleek al snel dat de "vage kennis" een dubieuze rol speelde. Uiteindelijk kreeg het onderzoeksteam ook de andere verdachten in beeld. De officier van justitie gaf opdracht tot arrestatie over te gaan. Bij huiszoekingen, waarbij een rechter-commissaris aanwezig was, werden de bij de overval buitgemaakte goederen aangetroffen. De verdachten zijn ingesloten en worden verder verhoord. Het onderzoeksteam verwacht met de arrestaties alle verdachten te hebben ingerekend. Eén van hen heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Het onderzoek duurt voort.
---


---

Laatst gewijzigd: 19-11-2003