Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Duurzaam inkopen prijs voor Assen en Alkmaar
Nummer: 402

Datum: 19-11-2003



Vandaag heeft staatssecretaris van Gennip van EZ, de Duurzaam Inkopen Prijs 2003 uitgereikt aan twee overheidsorganisaties die dit jaar de meest aansprekende en meest inspirerende duurzame inkoopinitiatieven namen. De jury bestaande uit vertegenwoordigers van VNG, het Project Professioneel Inkopen en Aanbesteden (PIA), Stichting Natuur en Milieu en VROM, heeft vijf inzendingen genomineerd en uit deze vijf nominaties twee prijswinnaars gekozen.


De eerste prijs ging naar de gemeente Assen als initiatiefnemer voor het project Liberalisering Energiemarkt Drenthe. In samenwerking met 10 andere Drentse gemeenten en de provincie Drente beoogt dit project de gezamenlijke inkoop van 100% groene stroom en een groot aantal energiebesparende activiteiten in de provincie Drente. De milieuwinst wordt gekwantificeerd en is aanzienlijk; deze bedraagt naast de levering van groene stroom gedurende de contractsperiode van vijf jaar een besparing van tenminste 8.750.000 kWh elektriciteit en vanaf het moment dat het contract afloopt een structurele besparing van 3.000.000 kWh/jaar. Met name de intentie om in de toekomst ook andere producten en diensten gezamenlijk op duurzame wijze in te kopen en aan te besteden en de uitstraling van het project op andere- (semi-)overheidsorganisaties gaf de doorslag om Assen als winnaar te selecteren.


De tweede prijs werd uitgereikt aan de gemeente Alkmaar voor haar initiatief om bij de inkoop van kantoorapparatuur en de aanbesteding van bedrijfskleding en Openbaar Vervoer milieuaspecten waar mogelijk te integreren bij de inkoop. Met name interessant aan dit initiatief is de zeer nauwe samenwerking tussen de milieu- en de inkoopafdeling, waardoor milieu een volwaardige plaats in het inkooptraject krijgt. Het feit dat de betrokken medewerkers bereid zijn als voorbeeld te dienen voor andere overheden was één van de redenen om de prijs toe te kennen. Het initiatief verdient dan ook brede navolging.


De overheid vindt Duurzaam Inkopen belangrijk. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Actieplan Duurzame Ontwikkeling, dat in juli dit jaar door het kabinet is vastgesteld. Het actieplan kan gezien worden als een nadere invulling van de duurzaamheidstop in Johannesburg in 2002 en heeft niet voor niets de ondertitel Duurzame Daadkracht meegekregen. Het behelst onder meer een duurzame bedrijfsvoering van de overheid. Dit uit in zich onder meer in duurzaam inkopen en aanbesteden.