P E R S B E R I C H T

19 november Wereld COPD Dag: Adembenemend sporten met een rietje

Leusden, 19 november 2003 - Vandaag hebben de toproeiers Michiel Bartman (Olympisch kampioen 1996 in Atlanta en zilveren Olympische medaille 2000 in Sydney) en Gerritjan Eggenkamp (winnaar 2002 Oxford and Cambridge Boat Race) op de Amsterdamse Bosbaan de strijd aangebonden met een lokaal veteranen team. De strijd was niet bij voorbaat gewonnen door de topsporters. Vandaag roeiden zij namelijk met een ongewone handicap; ze ademden door een rietje. Met deze actie vraagt het Astma Fonds tijdens de Wereld COPD Dag aandacht voor de chronische longaandoening COPD. Ademen door een rietje is vergelijkbaar met de benauwdheid waarmee mensen met COPD moeten leven. Voor meer begrip en bekendheid voor de ziekte COPD, heeft het Astma Fonds deze week 250.000 gratis rietjes verspreid naar haar leden en bezoekers van sportscholen. Door de actie 'Adembenemend' kan Nederland ervaren wat de 300.000 COPD patiënten dagelijks ervaren.

Kortademigheid
19 november is Wereld COPD Dag. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Ook wel aangeduid als chronische bronchitis en longemfyseem. Over de hele wereld wordt vandaag stilgestaan bij deze chronische aandoening aan de luchtwegen en longen die het ademhalen bemoeilijkt. Mensen met COPD hebben moeite met activiteiten die voor anderen heel normaal zijn, zoals traplopen en wandelen. Op dit moment lijden ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland aan COPD. Bij slechts 300.000 mensen is de diagnose gesteld. De lage bekendheid van de ziekte is hier mede oorzaak van. Zo heeft maar 9% van de Nederlanders wel eens van deze aandoening gehoord. COPD openbaart zich meestal op latere leeftijd (vanaf het 45ste levensjaar). Mensen met COPD hebben vrijwel voortdurend klachten, variërend van hoesten en slijm opgeven tot chronische vermoeidheid en kortademigheid. In veel gevallen ontstaat COPD door jarenlang roken. Maar ook na het stoppen met roken verergeren de klachten in de loop der jaren. De benauwdheid en beperkingen als gevolg van COPD zijn moeilijk voor te stellen. Ter gelegenheid van Wereld COPD Dag heeft het Astma Fonds de campagne 'Adembenemend' bedacht die mensen in staat stelt zelf eens die benauwdheid te ervaren. Op sportscholen door het land liggen voor de sporters gratis rietjes. Even ademen door een rietje en ervaar zelf de benauwdheid van COPD.

Bewegingsprogramma
Het Astma Fonds zet zich behalve voor astma ook al jaren in voor hulp aan mensen met COPD. Omdat zelfs simpele alledaagse activiteiten veel moeite kosten dreigen mensen met COPD in een sociaal isolement te komen. Er zijn echter voldoende dingen te doen om een al te snelle achteruitgang te voorkomen en om de kwaliteit van het leven aangenamer te maken. Daar zet het Astma Fonds zich voor in. Het Astma Fonds helpt mensen met COPD onder andere met het COREfit bewegingsprogramma. Zij leidt trainers door het hele land op om mensen met COPD onder begeleiding aan hun conditie te laten werken. Deelnemers trainen samen met andere mensen met COPD. En dat is een groot voordeel. Want iedereen maakt hetzelfde door en niemand hoeft zich dan te bewijzen. Het uiteindelijke doel is dit programma onderdeel te laten worden van een gestandaardiseerd en vergoed behandelschema.

(