Gemeente Amsterdam

Transparantie in de vastgoedbranche

18 november 2003 - Mirjam Otten

Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel om een risicoanalyse van de vastgoedbranche in Amsterdam te maken. Er zal onder leiding van het Van Traa-team een werkgroep worden ingesteld om te kijken naar monopolieposities en andere economische machtsposities in deze branche. Door een gebrek aan transparantie is het moeilijk om een mogelijke verwevenheid tussen criminaliteit en de vastgoedbranche te bewijzen.

Hieraan is in de afgelopen twee jaar al veel aandacht besteed. Het Van Traa-team en het Bureau SBA hebben in de afgelopen jaren met succes methoden ontwikkeld om de (georganiseerde) criminaliteit in de vastgoedbranche aan te pakken. Een van deze methoden is de zogenaamde `pandenaanpak': het aankopen van panden door de gemeente die mogelijk in handen zijn van criminele organisaties, en het controleren van aanbestedingen. De werkgroep zal nu de volgende stap in dit traject nemen door de vastgoedbranche nog transparanter te maken, waar overigens de vastgoedwereld zelf ook mee bezig is. Daarbij valt - naast het onderzoeken van monopolieposities en integriteit - te denken aan het screenen van de financiering bij projectontwikkeling en het onderzoeken van een passende strafrechtelijke aanpak. De gemeente Amsterdam maakt zich hiermee weerbaarder tegen ongewenste praktijken in de vastgoedbranche. Niet alleen de gemeente wil meer inzicht hebben in deze problematiek, maar ook deskundigen op het gebied van de vastgoedbranche, zoals makelaardij, notariaat, vastgoedondernemers en criminaliteitsbestrijding.

De Raadscommissie Algemene Zaken organiseert een expertmeeting met bovengenoemde deskundigen om de problematiek in de vastgoedsector in relatie tot criminaliteit in kaart te brengen. Behandeling in de raadscommissie is op 4 december.

pb-190

© Gemeente Amsterdam