Gemeente Hoogeveen


---

Woensdag 19 november 2003

Balkon- en galerijconstructies in Hoogeveen zijn veilig

Balkon- en galerijconstructies in de gemeente Hoogeveen zijn veilig, blijkt uit gemeentelijk onderzoek. De afdeling Bouw en woningtoezicht heeft bij inspectie wel een aantal onderhoudgebreken geconstateerd bij flats in de wijken Zuid en Wolfsbos. Daar werden slecht onderhouden staalconstructies voor de oplegging van galerijplaten aangetroffen. Ook ontbraken bij enkele balkons bouten in de aansluiting van het balkon met de balkondragende kolommen. De verenigingen van eigenaren van deze gebouwen zijn op de hoogte gebracht. Zij hebben beloofd de gebreken zo snel mogelijk te verhelpen.

Aanleiding

Aanleiding voor het onderzoek was het instorten van vijf balkons in het appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht april dit jaar. Na deze gebeurtenis heeft de minister van VROM alle gemeenten geadviseerd een onderzoek in te stellen naar bepaalde balkon-en galerijconstructies.

Aanpak

De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt op basis van inspectie in het veld, kadastergegevens en bouwdossiers. Daarna zijn van de bouwdossiers van de gebouwen gecontroleerd. Vervolgens heeft de gemeente inspectie gedaan bij balkon- en galerijconstructies met een verhoogd risico. Daarbij is gekeken naar eventuele schade aan de balkon- en galerijconstructies en of volgens de bouwvergunning is gebouwd. Er is nader onderzoek gedaan bij 22 balkon- en galerijconstructies.

Het onderzoek was voornamelijk gericht op gebouwen die na 1985 zijn gebouwd. Dit heeft te maken met bouwconstructies en bouwmethoden die na deze datum in Nederland zijn geïntroduceerd. De afdeling Bouw-en woningtoezicht heeft echter ook onderzoek gedaan naar gebouwen van voor 1985. Balkons van vrijstaande eengezinswoningen zijn in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten.

© Copyright Gemeente Hoogeveen