Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
19 november 2003
Conclusies de Volkskrant over zwerfafval voorbarig

(Reactie van VROM en SVM.PACT naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant van 19 november 2003 over zwerfafval. SVM.PACT is een overkoepelende organisatie van allerlei bedrijven uit de verpakkingsketen)

In een artikel op de voorpagina meldt de Volkskrant op 19 november 2003 onder de titel "Spectaculaire afname van zwerfafval" dat het aantal blikjes en flesjes op straat in 2003 met een derde is verminderd ten opzichte van 2001 en dat de totale hoeveelheid zwerfafval dit jaar met ongeveer 15 procent is afgenomen. Dit zou zijn gebleken uit onderzoeken van Oranjewoud en Trendbox.

VROM en SVM.PACT vinden het positief als er sprake is van afname van het zwerfafval maar hechten eraan te verklaren dat er geen afgeronde onderzoeken van Oranjewoud en Trendbox zijn die deze conclusies rechtvaardigen. Het gaat om concept-rapportages van beide bureaus die thans besproken worden met de opdrachtgevers, VROM en SVM.PACT. Naar het zich laat aanzien kunnen overigens uit beide concept-rapportages uitsluitend verantwoorde conclusies worden getrokken over de afname van het overige zwerfafval, maar niet over die van flesjes en blikjes. Harde uitspraken over de verandering van het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval kunnen pas volgend najaar worden gedaan.

Meer info:
Dossier Zwerfafval: http://www.vrom.nl/zwerfafval
Website SVM.PACT: http://www.svm-pact.nl/

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11999 )