Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 19 november 2003

STICHTING BLAUWHOUT DRAAGT 'MUZIKAAL KUNSTWERK' OVER AAN GEMEENTE

Op 29 oktober jl. heeft de Stichting Blauwhout het kunstwerk 'Allegro' van Tjeu Teeuwen overgedragen aan de gemeente. De reden hiervoor is het opheffen van de stichting. De realisering van het werk, dat is aangebracht op de muren van Sociaal Cultureel Centrum Hofdael, is mogelijk gemaakt door de Stichting Blauwhout en de gemeente.

In de muziek worden Italiaanse termen gebruikt om zaken als ritme, snelheid en tempo aan te duiden (bijvoorbeeld 'presto', 'fortissimo' en 'adagio'). Behalve dat het Italiaans van deze instructies prachtig is, bieden deze woorden typografisch veel mogelijkheden. Voor het kunstwerk Allegro (dat 'snel, levendig en vrolijk' betekent) heeft Tjeu Teeuwen 64 van deze termen gebruikt.

Het kunstwerk kan onmogelijk in één oogopslag worden gezien. Af en toe zal de toeschouwer een woord of een groepje woorden tegenkomen. De ene keer is dat heel opvallend, bijvoorbeeld door de afmetingen van de letters. De andere keer juist weer een beetje verscholen of op een onverwachte plaats. Het beleven van het kunstwerk speelt zich daardoor af in de tijd, wat symbool staat voor elke muzikale uitdrukkingsvorm.

ELK SEIZOEN ANDERS
Tijdens de uitvoering van het kunstwerk, was het weer van grote invloed. Zo wierp de zon soms grillige schaduwen op de muur, waardoor de letters bijna zwart werden. Op lichte plekken werden ze helderblauw of zilverachtig. De verwachting is dat elk seizoen dus een ander tekstwerk zal opleveren.