Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steunt eisen Vlaamse hogescholen (19/11/03)

De N-VA steunt volmondig de eisen van de Vlaamse hogescholen en vraagt dringend meer geld van de Vlaamse Regering voor de méér dan 100.000 studenten en docenten in de talrijke Vlaamse Hogescholen.

Het is duidelijk dat er een eind moet komen aan de sluipende besparingspolitiek, onder meer door het niet correct indexeren van de werkingsmiddelen, die de afgelopen jaren werd gevoerd. De voltallige regering moet durven erkennen dat de hogescholen met steeds meer uitdagingen geconfronteerd worden, denken we maar aan de Bologna-hervorming, de associatieoperatie, en de academisering van de twee cycli opleidingen. Uit een recent SERV-onderzoek blijkt duidelijk dat vooral de docenten en lectoren van de overdreven extra taakbelasting de gevolgen dragen. Het welbevinden bij deze bevolkingsgroep ligt beduidend lager en het aantal problematisch psychisch vermoeiden, ligt zelf dubbel zo hoog (8,7%) dan het gemiddelde in Vlaanderen.

De N-VA steunt volmondig de eis om jaarlijks minimum 25 miljoen euro méér voor de werking van de hogescholen te voorzien en daarnaast is het niet meer dan logisch dat een volledige gelijkschakeling van hogeschool- en universiteitsstudenten inzake toelagen voor de sociale voorzieningen zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Wij verwijzen hierbij graag naar onze recente studie o.b.v. gegevens van het Rekenhof, over de onrechtvaardige onderwijstransfers naar Wallonië als gevolg van het Sint-Elooisakkoord. Het gaat hier immers om een veelvoud van het door de Vlaamse hogescholen gevraagde bedrag, met name 54 miljoen euro per jaar!

De Vlaamse Regering moet inzien dat de kwaliteit van ons hoger onderwijs maar ook de levenskwaliteit van de duizenden personeelsleden hier op het spel staan.

Auteur:
Kris Van Dijck en Chris Vandenbroeke, Vlaams volksvertegenwoordigers Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be