Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voor de wereldwijde markt

Apple onthult voor de G5-processor geoptimaliseerde versies van Final Cut Pro, DVD Studio Pro en Shake

Mogelijkheid om zeven volledige, niet-gecomprimeerde SD-videostreams af te spelen

Bunnik, 18 november 2003 â¤" Apple onthult vandaag voor de G5-processor geoptimaliseerde versies van Final Cut Pro 4, Shake 3 en DVD Studio Pro 2. Deze nieuwe versies zijn zo aangepast dat ze volledig gebruikmaken van de indrukwekkende prestaties en architectuur van de Power Mac G5 en Mac OS X versie 10.3 Panther. Met versie 4.1 van het met een Emmy bekroonde programma Final Cut Pro en de Power Mac G5 met twee 2,0-GHz processors en de Xserve RAID kun je nu zeven volledige, ongecomprimeerde SD-videostreams met real-time effecten tegelijkertijd afspelen. Final Cut Pro 4.1, Shake 3.0.1 en DVD Studio Pro 2.0.2, met de nieuwe versie van Compressor, Compressor 1.1, zijn geoptimaliseerd voor de G5-processor en per direct als gratis software-update beschikbaar via voor gebruikers die in het bezit zijn van een geregistreerde versie van Final Cut Pro 4, Shake 3 of DVD Studio Pro 2.

"Met deze nieuwe versies van Final Cut Pro, DVD Studio Pro en Shake is ons pakket professionele programma's geoptimaliseerd zodat de programma's volledig gebruikmaken van de geavanceerde architectuur van de Power Mac G5. De resultaten van de real-time prestaties en de renderingprestaties zijn ongeëvenaard", aldus Rob Schoeben, Vice President Applications Marketing bij Apple. "Dit alles is beschikbaar voor slechts een fractie van de kosten van een systeem waarvoor speciale hardware is vereist."

Professionele videomakers zullen enorm profiteren van de nieuwe geavanceerde mogelijkheid om zeven volledige, ongecomprimeerde SD-videostreams tegelijkertijd af te spelen. DV-editors zullen veel voordelen van de revolutionaire mogelijkheid die Final Cut Pro 4.1 op de Power Mac G5 biedt om vijf gelijktijdige DV-videostreams af te spelen in de veilige modus, zonder extra hardware. Final Cut Pro 4.1 levert niet alleen sensationele real-time prestaties maar de rendering van 32-bits drijvende-kommaberekeningen verloopt er op een Power Mac G5 ook twee keer sneller mee dan op een Power Mac G4. Dankzij deze revolutionaire prestaties is de rendertijd enorm verkort en kunnen videomakers en post-productie-professionals sneller dan ooit tevoren projecten met betere kwaliteit afleveren.

"Met elk ander programma zou het dagen, zo niet weken kosten om dvd's te produceren voor onze klanten. Dankzij Final Cut Pro 4 en DVD Studio Pro 2 beschikken we over de flexibiliteit die we nodig hebben om de allerbeste kwaliteit te leveren zonder dat we een fortuin kwijt zijn aan extra hardware", aldus Sven Krong, medeoprichter en president van Click Media, een interactief communicatiebureau met klanten als Fox, Warner en Dreamworks. "We waren enorm onder de indruk van de resultaten toen we de voorvertoning hadden gezien van de voor de G5 geoptimaliseerde versies van Final Cut Pro en DVD Studio Pro. Nu kunnen we voor onze klanten fantastische resultaten behalen in een fractie van de tijd die het in het verleden kostte en voor een prijs die we ons kunnen veroorloven."

DVD Studio Pro 2.0.2 met Compressor 1.1 levert een enorme verbetering in de prestaties voor het coderen van Final Cut Pro 4.1-projecten naar MPEG-2 en biedt zo de allerbeste kwaliteit voor dvd-authoring. Compressor 1.1 voert herhaalde coderingstaken voor grote volumes tot 55 procent sneller uit op een Power Mac G5 dan op een Power Mac G4. Door de geïntegreerde werkstroom tussen DVD Studio Pro 2 en Final Cut Pro 4 bespaar je tijd en harde-schijfruimte en kun je videomateriaal van onberispelijke kwaliteit leveren, want er is geen extra exportbestand meer nodig. Hoe minder stappen, hoe kleiner het verlies aan kwaliteit.

Shake 3.0.1 voor de Power Mac G5 en Panther blijft de toon zetten voor geavanceerde programma's voor montage en visuele effecten. Het bevat een uitgebreid pakket tools dat speciaal is ontwikkeld om de meest ingewikkelde taken uit te voeren. Shake 3.0.1 is nu geoptimaliseerd om tot 45% sneller te renderen op een Power Mac G5 dan op een Power Mac G4. De afbeeldingsverwerkingsengine kan nu nog sneller enorme hoeveelheden gegevens verwerken met een nog beter eindresultaat. Dankzij de onbeperkte renderlicenties bij Panther kan elke kunstenaar met ongeëvenaarde snelheid materiaal van filmkwaliteit produceren.

In combinatie met Logic 6.0 heeft Apple nu het volledige pakket professionele programma's geoptimaliseerd zodat de prestatievoordelen van de Power Mac G5 nu nog groter zijn.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro 4.1, Shake 3.0.1 en DVD Studio Pro 2.0.2, met de nieuwe versie van Compressor, Compressor 1.1, zijn per direct als gratis software-update beschikbaar via voor gebruikers die in het bezit zijn van een geregistreerde versie van Final Cut Pro 4, Shake 3 of DVD Studio Pro 2. Final Cut Pro 4 is verkrijgbaar voor â'¬ 999 en DVD Studio Pro 2 voor â'¬ 499 via de Apple Store op het internet of via erkende Apple resellers. Gebruikers die in het bezit zijn van een geregistreerde versie van Final Cut Pro kunnen deze voor â'¬ 399 bijwerken naar Final Cut Pro 4. Gebruikers die in het bezit zijn van een geregistreerde versie van DVD Studio Pro kunnen deze voor â'¬ 199 bijwerken naar DVD Studio Pro 2. Shake 3 is verkrijgbaar voor Mac OS X, Linux en IRIX via erkende Apple Pro Film- en Video-resellers. Shake 3 voor Mac OS X kost â'¬ 4499 , met een onbeperkte renderlicentie. De volledige systeemvereisten en extra informatie over professionele programma's zijn beschikbaar via www.apple.com/nl/software/pro.

(c) 2003 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Final Cut Pro, Shake, DVD Studio Pro, Xserve en Apple Store zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: pr.bnl@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl