Time : 2:13:45 PM
Date : Wednesday, November 19, 2003
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Koning Albert opent knooppunt democratie

Knooppunt Democratie verwelkomt leerlingen van 10 tot 18 jaar

Hoe kan je bij jongeren van 10 tot 18 jaar interesse wekken voor onze democratische instellingen? Hoe kan je hen helpen om de werking van deze instellingen te begrijpen? Hoe kan je hen warm maken voor de uitdagingen en problemen van onze democratie?
Op deze vragen wil het Knooppunt Democratie een antwoord bieden. Het is een initiatief van het Fonds Bellevue beheerd door de Koning Boudewijnstichting en loopt in samenwerking met de ministers van Onderwijs van de drie Gemeenschappen van ons land.

Het project richt zich tot klassen uit alle onderwijsnetten en onderwijsrichtingen. Vanaf januari 2004 wordt een creatief dagprogramma aangeboden. Dit programma is aangepast aan de verschillende leeftijdscategorieën (-14 en +14 jaar) en vertrekt vanuit de vragen en verwachtingen van de leerlingen. Testklassen hebben met succes bijgedragen tot de totstandkoming van dit programma.
Dank zij interactieve en motiverende scenario's, geënt op de dagdagelijkse realiteit maken de begeleiders van het Knooppunt Democratie, leraren uit de drie Gemeenschappen, de leerlingen vertrouwd met deze moeilijke materie.

In de voormiddag is de animatie in handen van de begeleiders van het Knooppunt. 's Namiddags bezoeken de leerlingen één van de parlementen in Brussel: het Federaal Parlement, het Vlaams Parlement, het Parlement de la Communauté française, het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Europees Parlement.

Het Knooppunt is gevestigd in het Bellevuemuseum, Paleizenplein 7 te Brussel, naast het Koninklijk Paleis. Een ideale plaats want vlakbij alle genoemde instellingen.

Het Knooppunt Democratie werd officieel ingehuldigd op 19 november 2003 in aanwezigheid van Z.M. Koning Albert II. De koning heeft deelgenomen aan de activiteiten voor twee klassen: één uit Namen (Institut Félicien Rops) en één uit Brasschaat (Mater Dei Instituut). Ook de voorzitters van de parlementen en de ministers van Onderwijs van de Gemeenschappen waren aanwezig, samen met heel wat verantwoordelijken van de onderwijsnetten.

Leraren die meer willen weten over het Knooppunt Democratie en die hun klassen willen inschrijven, vinden alle nodige informatie op het internet: www.knooppuntdemocratie.be. Het project zal gedurende meerdere jaren dergelijk aanbod waarmaken. Alle scholen ontvangen een infofolder.

PERSCONTACT KONING BOUDEWIJNSTICHTING:

PETER THESIN
THESIN.P@KBS-FRB.BE

TEL +32-2-549 02 56

BREDERODESTRAAT 21 B-1000 BRUSSEL

WW.KBS-FRB.BE

URL: http://www.kbs-frb.be