GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 november 2003 15:06
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Plan Hillen voor weg door natuurgebied onaanvaardbaar

(19 november 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over de aanleg van een nieuwe weg over de Westerheide bij Hilversum.


1. Bent u op de hoogte van de plannen voor de ontsluiting van het mediapark in Hilversum, onder andere via een nieuwe vierbaansweg over de Westerheide*?


2. Klopt het, zoals initiatiefnemer H. Hillen beweert, dat u reeds een bedrag van 50 miljoen euro heeft toegezegd als rijksbijdrage aan het plan? Zo nee, is er überhaupt sprake van een toezegging voor een bepaald bedrag?


3. Indien u deze toezegging heeft gedaan, waarom staat deze dan niet opgenomen in het MIT? Heeft u bij de toezegging voorbehouden gemaakt, bijvoorbeeld ten aanzien van de termijn van besluitvorming of bijdragen van andere overheden of derden? Waaruit dient dit plan gefinancierd te worden?


4. Indien er geen toezegging is, heeft u dan contacten gehad met de heer Hillen op basis waarvan hij in de veronderstelling kan zijn dat het rijk het plan zal medefinancieren? Zo ja, wat zal u doen om duidelijk te maken dat er geen sprake is van een rijksbijdrage?


5. Hoe beoordeelt u de uitspraak van de heer Hillen, dat het Gooisch Natuurreservaat zijn medewerking moet verlenen aan het plan, omdat het Rijk haar bijdrage zal intrekken wanneer er in de regio geen consensus is**?


6. Hoe beoordeelt u de plannen om het mediapark Hilversum te ontsluiten via een nieuwe weg via het natuurgebied Westerheide?


7. Deelt u de mening dat de schade aan dit natuurgebied, aan de cultuurhistorische elementen en de recreatiemogelijkheden door de aanleg van deze nieuwe weg onacceptabel is en niet in verhouding staat tot het maatschappelijk of economisch nut? Zo nee, waarom niet?


8. Bent u bereid de regio te stimuleren om de zoeken naar een duurzame oplossing van het verkeersprobleem, bijvoorbeeld door verbeterd openbaar vervoer, vervoersmanagement of stimuleren van de fiets?


9. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor de behandeling van het MIT op 8 december a.s.?


---

* 'Hillen: Via de hei naar het mediapark', De Gooi en Eemlander, 10 november jl.
** 'GNR moet water in de wijn doen, vindt Hillen', De Gooi en Eemlander, 18 november jl.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -