Gemeente Heythuysen

Nieuws

Overlast hondenpoep!!??

Wij gaan er samen wat aan doen!!!

De klachten over hondenpoep en andere uitwerpselen nemen hand over hand toe. Veel bewoners uit alle kernen binnen de gemeente Heythuysen klagen steen en been over de trottoirs, grasvelden en groenstroken die vol liggen. Voor de bestuurders van de gemeente Heythuysen en ook voor de het toeziend oog is het geen eenvoudige klus om dit helemaal op te lossen.
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Heythuysen hebben de bestuurders diverse regels opgenomen om dit probleem de kop in te drukken. Ook is er iemand aangesteld die o.a. op dit gebeuren toezicht moet houden, nl. de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).
Helaas is het voor de BOA niet mogelijk op alle plaatsen tegelijk te zijn. Op het moment dat een hond zich ontdoet van zijn uitwerpselen dan moet de BOA dit met eigen ogen vaststellen. Ziet hij dit niet gebeuren, dan is het heel moeilijk om tegen dit vergrijp op te treden. Daarnaast is het ook verboden een hond in de bebouwde kom los te laten lopen. Tegen beide overtredingen kan worden opgetreden middels een proces verbaal. De kosten voor het proces-verbaal voor het los laten lopen van de hond en het laten poepen van de hond bedragen 28,- . Artikel 2.4.18 van de APV van de gemeente Heythuysen geeft aan, dat de eigenaar/houder van een hond verplicht is ervoor te zorgen, dat de hond zich niet ontdoet van zijn uitwerpselen op publiektoegankelijke plaatsen en op gedeelten van de weg bestemd voor verkeer en voetgangers. Eigenlijk zegt dit artikel dus, dat wanneer een hond op een van de voornoemde plaatsen zijn behoefte doet, de eigenaar/houder verplicht is de uitwerpselen op te ruimen.

Waarom moeten de uitwerpselen worden opgeruimd? De uitwerpselen moeten niet alleen worden opgeruimd om een proces verbaal te voorkomen, maar ook om veel meer andere (sociale) redenen:


- de uitwerpselen komen vaak bij spelende kinderen op de handen, kleding en schoeisel terecht;

- de medewerkers van diverse diensten kunnnen tijdens het snoeien van struiken de
uitwerpselen op de handen en kleding krijgen;

- de uitwerpselen vliegen regelmatig bij de medewerkers van diverse diensten om de oren
vliegen tijdens het maaien van het gras (ook in de bermen). De uitwerpselen stinken enorm en kunnen een haard zijn van vele bacteriën en ziekten.

Iedereen, zelfs de eigenaren van honden ergeren zich eraan als men opeens in de hondenpoep trapt. Maar bijna niemand van de hondeigenaren trekt de verantwoordelijkheid naar zich toe om de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Er bestaan zoveel ruimmiddelen die ervoor bedoeld zijn om de hondenpoep op een hygiënische manier op te pakken en op te ruimen.
Zoek geen excuses voor de verplichting die u op zich neemt als u een hond aanschaft, maar ruim alles netjes op zodat niemand meer de overlast ervan ervaart!

Voor meer informatie over de regels (loslopende honden, verontreiniging door honden etc.) opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunt u contact opnemen met team Algemene zaken, tel. (04750 499 352 of 499 318).