Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

vecht mee! veeg mee!

Chronisch zieken en Gehandicapten Raad verliest slagkracht door bezuinigingen

Ontslag voor een kwart van het personeel

De bezuinigingsmaatregelen van het kabinet treffen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) hard. De korting op het fonds PGO betekent voor de CG-Raad een verlies van twintig procent van het inkomen. Dit verlies heeft een reorganisatie tot gevolg, waarbij een kwart van het personeel ontslagen moet worden. Een forse aderlating, waarmee de collectieve behartiging van de belangen van
1,5 miljoen mensen op de tocht komt te staan, aldus de reactie van CG-Raad-voorzitter Jan Troost. Hij vreest dat de organisatie door deze bezuiniging veel slagkracht verliest.

Het opkomen voor de collectieve belangen van mensen met een chronische ziekte en ondersteuning van de ruim 140 lidorganisaties behoren tot de kerntaken van de CG-Raad. Ook nu laat de CG-Raad van zich horen als collectieve belangenbehartiger. De afbraak van sociale voorzieningen en van betaalbare gezondheidszorg door het kabinet Balkenende II vragen immers om een krachtig verweer. Op 20 november houdt de CG-Raad daarom een demonstratie in Den Haag, onder het motto Vecht mee, veeg mee.

Aderlating

De CG-Raad speelt namens en op verzoek van de lidorganisaties al jarenlang een belangrijke rol in het maatschappelijk debat over allerlei zaken, zoals een toegankelijk en voor iedereen bereikbaar vervoer, de noodzaak voor fiscale compensatie van meerkosten wegens ziekte of handicap, maar ook in het (door middel van wetgeving) bestrijden van discriminatie en onderscheid. Met name op dit laatste actiepunt heeft de CG-Raad recentelijk succes geboekt. Per december 2003 is de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten/chronisch zieken van kracht. Om het recht op gelijke behandeling ook in de praktijk van alle dag te kunnen verzilveren, zijn echter ook goede voorzieningen en een toegankelijke samenleving noodzakelijk. De CG-Raad hoopt mede door de actie van 20 november op positieve aandacht van politici. Zij kunnen het tij nog keren, bijvoorbeeld door de korting op het fonds PGO ongedaan te maken, of door een consequent standpunt in te nemen over de onwenselijkheid van een pijnlijke bezuiniging op een zo belangrijke vorm van landelijke belangenbehartiging.

(Persbericht, 19 november 2003)
---