Dienstenbond CNV

Achmea lijkt vast te houden aan eis pensioenpremie 19-11-2003

Achmea lijkt vast te houden aan haar eis dat er eerst afspraken moeten worden gemaakt over een verhoging van de werknemersbijdrage in de pensioenpremie, voordat verder over een CAO kan worden gesproken. De CNV Dienstenbond betreurt dit standpunt en is van mening dat Achmea hiermee de verhoudingen op scherp zet.

Op 27 mei 2003 heeft het laatste CAO-overleg plaatsgevonden tussen Achmea en CNV Dienstenbond. Zoals u weet is dat overleg afgebroken naar aanleiding van de eis van Achmea om eerst afspraken te maken over verhoging van de premiebijdrage van de werknemers aan de pensioenregeling, voordat over de overige CAO-onderwerpen kon worden gesproken.

Nieuw overleg
Sinds 27 mei ligt het CAO-overleg dan ook formeel stil. Informeel hebben we de afgelopen maanden wel gekeken of en hoe we dit probleem kunnen oplossen. Dat is tot op dit moment niet gelukt aangezien Achmea star lijkt vast te houden aan haar eis. Dit kan natuurlijk zo niet door blijven gaan. Daarom hebben we een nieuw CAO-overleg gepland voor dinsdag 25 november om te bepalen of we er alsnog al dan niet uit kunnen komen. Enerzijds voelt de CNV Dienstenbond er niets voor akkoord te gaan met de eis van Achmea dat de werknemers eenderde deel van de pensioenpremie gaan betalen. Anderzijds kan dit betekenen dat er geen CAO komt met alle gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen binnen Achmea. Dit laatste lijkt ons overigens ook niet het belang van Achmea, maar blijkbaar weegt Achmea dat op dit moment onvoldoende mee.

Alles of niets
Dinsdag is het dus alles of niets. Wij zullen de onderhandelingen met de Bedrijfsledengroep Achmea voorbereiden en er zal een aantal leden van de BLG Achmea in een zijkamer bij de onderhandelingen aanwezig zijn. De CNV Dienstenbond hoopt er dinsdag alsnog uit te komen, maar of dit gaat lukken is gezien het voorgaande de vraag. Na dinsdag hoort u nader van ons.

Premiesparen
U heeft al een tijdje niets van ons vernomen over ons protest tegen de afschaffing van het premiesparen. De zaak ligt inmiddels bij een advocaat die namens de CNV Dienstenbond de zaak aanhangig zal maken bij de rechter, aangezien Achmea ook in deze zaak star haar standpunt handhaaft. Het zal nog een tijd duren voor hierover uitsluitsel is. Indien we op dit punt dinsdag alsnog een afspraak kunnen maken, zullen we natuurlijk afzien van de juridische procedure.

Vragen?
Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar, tel: (055)5772640 of email: j.warnaar@cnvdibo.