Provincie Utrecht

Persbericht

Wijziging in plan reconstructie kruispunt nabij Soestdijk

19-11-2003
Het plan voor de reconstructie van het kruispunt van de provinciale wegen N221 en N234 en de gemeentelijke wegen Praamgracht (Baarn) en Vredehofstraat (Soest) heeft in september 2003 vier weken ter inzage gelegen. Er zijn zeven inspraakreacties binnengekomen. Op basis van de reacties heeft de provincie Utrecht besloten om de tweede opstelstrook op de N221 voor verkeer richting Vredehofstraat in eerste instantie alleen te bestemmen voor busverkeer. Voor het overige gaven de reacties voor de provincie geen aanleiding om te zoeken naar andere oplossingen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Het plan
Het plan voor de reconstructie omvat plaatsing van nieuwe verkeerslichten en de aanleg van een verhoogd kruispuntplateau in combinatie met drempels. Hiermee gaat de snelheid van het verkeer omlaag wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Ook komen er extra opstelstroken op de N221 en de N234. Deze extra opstelstroken moeten er samen met een uitgekiende afstelling van de nieuwe verkeerslichten voor zorgen dat het doorgaande verkeer richting Amersfoort zoveel mogelijk gaat rijden via de daarvoor bestemde doorgaande route N234 (Biltseweg) en N221 (Koningsweg).

De inspraak
Op basis van de inspraak heeft de provincie besloten om één van de twee opstelstroken op de N221 in eerste instantie niet te laten gebruiken door auto's. Hierdoor ontstaat de meest gewenste situatie om het doorgaande verkeer richting Amersfoort zoveel mogelijk te laten rijden via de N234 en N221. De extra opstelstrook mag alleen worden gebruikt door bussen. Als in de toekomst filevorming ontstaat, kan deze strook alsnog bestemd worden voor alle verkeer. De suggesties om voor een rotonde te kiezen, werden door de provincie van de hand gewezen vanwege het grote aantal overstekende fietsers. De gekozen plateau-oplossing met drempels levert voldoende snelheidsvermindering op waardoor de verkeersveiligheid zal toenemen.

Planning is om de reconstructie in de tweede helft van 2004 uit te voeren.

Meer informatie
Voor meer informatie over het plan en de inspraakreacties kunt u contact opnemen met de heer Den Otter van de provincie Utrecht, tel. (030) 258 33 43.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19 of Clara.van.Foreest@provincie-utrecht.nl