Politie Amsterdam-Amstelland

4 Straatrovers bijten in het stof

19-11-2003. Gisteravond en vannacht werden in de binnenstad van Amsterdam en in Zuidoost drie mensen het slachtoffer van straatroof of een poging daartoe. In alle gevallen konden de daders op aanwijzing van de slachtoffers worden gearresteerd. Eén persoon raakte bij een beroving gewond aan het hoofd.

Binnenstad
Vannacht rond halfdrie werd een toerist op de Oudezijds Achterburgwal beroofd van zijn portemonnee. Toen het slachtoffer merkte dat hij was gerold ging hij de dader achterna. Hij zag dat de dader zich al rennend ontdeed van de inhoud van beurs. Hij wist hem te achterhalen en greep hem in de kladden. De rover gaf zich niet gewonnen en sloeg zijn achtervolger in het gezicht. Daarop zette hij het weer op een lopen. De toerist waarschuwde surveillerende agenten. Die haalden de verdachte (44) na een kort sprint in en sloegen hem in de boeien.

Stationsplein
Vanochtend vroeg werd op het Stationsplein een man met een steen op het hoofd geslagen. Daarna trachtte zijn belager hem te beroven. Een beveiligingsmedewerker was hiervan getuige en greep in. Hij waarschuwde surveillerende agenten en droeg de verdachte (34) aan hen over. Het slachtoffer moest in een ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld. De straatrover werd ingesloten.

Centraal Station

Kraaiennest
Agenten arresteerden gisteravond op het metrostation Kraaiennest twee mannen (beiden 28 jaar) op verdenking van een poging tot straatroof. De dienders kregen een melding dat er op het station werd gevochten. Ter plaatse bleek dat het tweetal een man had aangevallen en daarbij geprobeerd had hem te beroven. Het slachtoffer wist zich los te rukken en sloeg alarm. Politiemensen waren snel ter plaatse en rekenden de geweldplegers in.

---

260 Fietsers op de bon

19-11-2003. Gisteren werden bij diverse controles 260 fietsers op de bon geslingerd. Met name het rijden door rood licht, het fietsen over de stoep en het rijden zonder licht werd zonder pardon beboet.

Op de Marnixstraat reden tussen negen en twee 's ochtends uur 53 fietsers tegen de lamp. Zij werden betrapt op het negeren van het rode verkeerslicht. Daarnaast waren nog eens zes automobilisten en een bromfietser de klos.

Op de Ferdinand Bolstraat werden tussen acht en tien uur 's ochtends 57 fietsers op de bon geslingerd die het trottoir als fietspad gebruikten.

Bij een grote fietsverlichtingscontrole op de kruising Jan van Galenstraat/Admiraal de Ruijterweg werden 144 fietsers bekeurd omdat hun verlichting niet in orde was. Daarnaast werden 100 fietsen nagetrokken om te kijken of ze niet van diefstal afkomstig waren en konden mensen de postcode in hun fiets laten graveren. Er werden ongeveer 20 agenten ingezet.

---

Messentrekker gearresteerd

19-11-2003. Vanochtend vroeg werd in de Bilderdijkstraat een 32-jarige messentrekker gearresteerd. Hij kreeg het aan de stok met twee buurtgenoten en er ontstond een handgemeen. Over en weer vielen klappen waarna de verdachte een mes trok en zijn opponenten bedreigde. Surveillerende agenten werden gewaarschuwd en op het spoor van de amokmaker gezet. Zij zetten de achtervolging in en wisten de man op de Kinkerstraat te achterhalen. De man zag nog wel kans een op een mes gelijkend voorwerp in het water van de Da Costagracht te gooien. De man werd ingerekend en ingesloten.

---


---

Nepagenten bestelen toeristen

19-11-2003. Gistermiddag werden twee Aziatische toeristen bestolen door drie nepagenten. De slachtoffers kregen pas na enige minuten in de gaten dat zij waren bedot. De verdachten waren toen al gevlogen.

De toeristen werden op de Nieuwezijds Voorburgwal aangesproken door iemand die ze de weg vroeg. Kort hierop verschenen twee mannen die de verdwaalde man wegstuurden. Zij legitimeerden zich als politiemensen en waarschuwden de toeristen voor mensen die op hun geld uit waren. Vervolgens vroegen zij ze naar paspoort en portemonnee voor een controle. De slachtoffers voldeden aan het verzoek. Zij kregen geen argwaan omdat zij de goederen snel terugkregen. De nepagenten verdwenen en pas toen ontdekten de gedupeerden hoe de vork in de steel zat waarna zij aangifte deden van deze zwendel.
---

Motorrijder vliegt uit de bocht

19-11-2003. Gistermiddag rond half drie kwam een motorrijder op het Stadionplein door onbekende oorzaak ten val. De man vloog uit de bocht en raakte met zijn hoofd een verkeerslicht. De 37-jarige motorrijder werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij moest worden geopereerd aan zijn been. De Ongevallendienst onderzoekt de aanrijding.

---

Fietser gewond na aanrijding lijn 2
19-11-2003. Vanochtend net na acht uur raakte een tot nu toe onbekende fietser ernstig gewond bij een aanrijding met een tram lijn 2. De botsing vond plaats op de kruising van het Leidseplein en de Marnixstraat. De tram reed weg vanaf de halte Leidseplein in de richting van het Leidsebosje. Rechts vanuit de Marnixstraat kwam een bus die richting het Kleine Gartmanplantsoen wilde. De chauffeur van de autobus stopte om de tram voor te laten gaan. Rechts van de bus reed een fietser die met de tram in botsing kwam. Het slachtoffer kwam met zijn hoofd tegen de voorruit van de tram en viel op de grond. De traumaheli werd ingezet om het slachtoffer te stabiliseren. De onfortuinlijke fietser was bij kennis en werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht. De Ongevallendienst van de politie stelt een nader onderzoek in.

---

Overval op winkel Wisseloord

19-11-2003. Gisteravond heeft een gewapende overval plaatsgevonden op een winkel aan Wisseloord. Een onbekende man bedreigde het aanwezige personeel met een vuurwapen en eiste geld. Nadat de man geld had buitgemaakt, vluchtte hij de zaak uit richting metrostation Gein. De wijkteamrecherche van het Remmerdenplein is op zoek naar getuigen of naar mensen die informatie hebben over deze overval. U kunt bellen met: (0900) 8844.
Negroïde man
Ongeveer 20 jaar oud
Ongeveer 1.60 lang
Normaal postuur
De man was gekleed in een donkere broek en een donkerkleuring driekwart windjack.
Overval op belwinkel
19-11-2003. Gisteravond werd een overval gepleegd op een belwinkel aan de Banne Buikslootlaan. De gewapende daders maakten een onbekend geldbedrag en telefoonkaarten buit en gingen ervandoor. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Omstreeks kwart over tien kwamen drie mannen met vuurwapens de winkel binnen. De gemaskerde daders bedreigden een medewerker en aanwezige klanten. Zij beroofden hen van hun persoonlijke eigendommen en deden een greep in de kassa. Daarnaast namen zij een hoeveelheid telefoonkaarten mee. Vervolgens maakten zij zich uit de voeten. De politie is op zoek naar de rovers. Het onderzoeksteam zoekt getuigen of mensen die informatie hebben over deze overval. U kunt bellen met: (020) 559 2121.