Gemeente Hengelo

19-11-2003

Nieuwe Sportnota verschenen

Thema: Ruimte voor beweging en sport

Het College van B & W heeft vandaag de nieuwe Sportnota vastgesteld. Het thema van deze kadernota is "Ruimte voor beweging en sport". De belangrijkste doelstelling van het sportbeleid in Hengelo is hieraan gekoppeld, namelijk: "Elke burger van Hengelo moet de ruimte krijgen om op een verantwoorde wijze te sporten en te bewegen, vanuit eigen interesse en omstandigheden". De Stadsvisie Hengelo 2010 diende als uitgangspunt voor de Sportnota, en dan met name de themas toegankelijkheid van voorzieningen en leefbaarheid van stad en wijk.

Doelstellingen

Een belangrijke doelstelling in de nieuwe Sportnota is het bevorderen van een goed en modern aanbod van sportvoorzieningen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de locatiekeuze voor een nieuwe sportaccommodatie niet ondergeschikt mag worden gemaakt aan de oprukkende woningbouw of andere uitbreidingsplannen. Bereikbaarheid, sociale veiligheid, milieu en multifunctioneel gebruik zijn net zo belangrijk bij deze afweging. Een belangrijk hulpmiddel is een nader samen te stellen structuurvisie voor sportaccommodaties.

Andere doelstellingen zijn: een goed functionerend lokaal sportnetwerk, het stimuleren van sport en bewegen, leefbare wijken, waar sport en bewegen onderdeel is van het dagelijks leven, sportevenementen en topsport in Hengelo, aandacht voor sportieve vrijetijdsbesteding en toerisme.

Aansluiting bij ontwikkelingen

De Sportnota staat niet op zichzelf. Zo sluit de nota aan bij al eerder ingezette ontwikkelingen in het kader van de integrale wijkaanpak (het aanstellen van een wijksportconsulent) en het gezondheidsbeleid (bevorderen van een actieve leefstijl onder inwoners).

In de Sportnota is ook aandacht voor sportieve vrijetijdsbesteding en toerisme, wat goed past binnen de nieuwe landelijke campagne "Nederland in Beweging". Deze landelijke campagne staat in het teken van de ongeorganiseerde sporters, sportieve vrijetijdsbesteding en toerisme. Het gaat dan bijvoorbeeld om het realiseren van landelijke en regionale wandel- fiets- en ruiterroutes.

De aftrap voor de nationale campagne vindt donderdag 20 november a.s. plaats in Doorwerth door staatssecretaris Ross-van Dorp.