Provincie Flevoland



Bijdrage voor Expertisecentrum Landbouw & Zorg

Provincie heeft zorgen over begroting Zeewolde

Heldere link regionaal/landelijk innovatiebeleid

Provinciale Staten stellen begroting 2004 vast

Oproep aan Tweede Kamer:Nota Ruimte moet oog hebben voor kansen die Flevoland biedt

Naar verwachting presenteert het rijk begin 2004 nieuw ruimtelijk rijksbeleid in de Nota Ruimte. De provincie Flevoland vraagt de Tweede Kamerleden om aandacht voor de positie van Flevoland in de ruimtelijke ordening. De provincie is destijds gemaakt om ruimte te bieden aan de opvang van functies van het oude land en aan verbindingen tussen verschillende landsdelen. Ook in de toekomst wil zij daar ruimte aan blijven bieden. Die schakelpositie tussen de verschillende landsdelen en de daarmee gepaard gaande dynamiek leidt tot unieke kwaliteiten maar ook tot specifieke knelpunten. Ontwikkeling en beheer moeten beter in balans komen.

Gedeputeerde Greiner van Ruimtelijke Ordening stelt dat Flevoland een waardevolle bijdrage kan leveren aan de economische groei van Nederland en hij weet wat er nodig is om die bijdrage op succesvolle en verantwoorde wijze te realiseren: Met creatieve beleidsmakers, een goede bereikbaarheid van ons gebied, voldoende voorzieningen voor onze inwoners is Flevoland een waardevolle partner voor de randstad en andere aangrenzende regios. Maar dan is het van belang dat in het nationale ruimtelijk beleid de juiste voorwaarden worden geschapen. Daarom heeft de provincie bij de Tweede Kamerleden aandacht gevraagd voor een aantal cruciale zaken:

* Het nu reserveren voor infrastructuur, d.w.z. nu
oplossingsrichtingen uitwerken zodat die op het juiste moment al dan niet gefaseerd daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Het gaat dan om onder meer de verbinding A6-A9, Hanzelijn en Zuiderzeelijn. Deze verbindingen zijn er niet alleen voor de ontsluiting van Flevoland, maar geven ook een economische impuls aan de omliggende gebieden. Ook kan hiermee de bereikbaarheid van Schiphol worden gewaarborgd

* Bij de reservering en verdeling van middelen meer rekening houden met de effecten van de snelle groei voor de ontwikkeling, het beheer en de vernieuwing van delen van Flevoland. In het verleden zijn met succes veel woningen gebouwd. Werkgelegenheid, voorzieningen, zorg, onderwijs, veiligheid, groen en recreatie zijn daarbij achter gebleven. Een inhaalslag is op zijn plaats en nieuwe achterstanden moeten worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de huisvesting van kwetsbare groepen. In Flevoland behoort maar 11% van de huurwoningen tot de zogenoemde goedkope huursector (landelijk is dat percentage 27%)

* Provincie en gemeenten willen dat er goede voorwaarden komen zodat de provincie samen met gemeenten en partijen het gebied in samenhang kunnen ontwikkelen. Dat houdt in dat er flexibiliteit in beleid moet zijn, zodat verschillende doelstellingen ook echt tegen elkaar afgewogen kunnen worden en dat inzet van instrumenten en middelen van de betrokken partijen op elkaar kan worden afgestemd.

Een belangrijke graadmeter voor de positie van Flevoland in de Nota Ruimte is het opstellen van een bestuursakkoord voor de groei van Almere. Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan dat zon akkoord komend voorjaar wordt getekend. De provincie verwacht dat in dit document komt vast te liggen dat het Rijk ook inziet dat verantwoorde groei van Flevoland belangrijk is voor heel Nederland.