Gemeente Emmen

Persbericht: Bureau Halt Emmen presenteert jaarverslag 2001 en 2002

19 november 2003

De gemeente Emmen is tevreden over de resultaten van bureau Halt in 2001 en 2002. Uit het jaarverslag van beide jaren is gebleken dat het aantal jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd, niet is toegenomen. Opvallend is dat er een fikse daling te ontdekken valt in het aantal diefstallen door jongeren. Hoewel er algemene tevredenheid is, blijft de gemeente streven naar het terugdringen en bestrijden van jeugdcriminaliteit.

Bureau Halt (Het Alternatief) levert in samenwerking met politie en justitie een bijdrage aan de preventie en bestrijding van criminaliteit door jongeren. Jongeren die strafbare feiten plegen, worden niet direct naar justitie verwezen, maar krijgen een laatste kans om hun fout weer goed te maken.
Om te voorkomen dat jongeren de fout ingaan heeft Halt een aantal projecten ontwikkeld en wordt er voorlichting gegeven aan kinderen/jongeren.

Minder diefstal
Het is opvallend dat het aantal diefstallen in 2002 fors teruggelopen is ten opzichte van 2001 (5% tegenover 23%). Daarentegen is er een verhoging van het percentage vernielingen (18% in 2001 tegenover 25% in 2002). Nog altijd bestaat 77% van de gepleegde delicten uit vernieling en diefstal. Verder zijn de cijfers weinig veranderd: ca. 70% van de overtreders is van het mannelijk geslacht, 50% van de overtreders is 14 of 15, en bijna 50% van de delicten betreft winkeldiefstal. Wat betreft 2003 verwacht de gemeente geen grote veranderingen op dit gebied.

Uitbreiding Haltwaardige feiten
Per 1 april 2003 heeft de officier van justitie besloten dat er in Drenthe een nieuw aantal delicten Haltwaardig zijn. Een voorbeeld hiervan is de overtreding van de leerplichtwet, bijvoorbeeld door spijbelen. Op dit gebied heeft Halt Emmen al resultaat geboekt. Er zijn inmiddels vier gevallen van overtreding bij Halt terechtgekomen. Het ministerie van Justitie en de gemeente Emmen zijn tevreden met deze nieuwe ontwikkelingen.

Vuurwerk
Het vuurwerkseizoen breekt binnenkort weer aan. Halt is ook dit jaar weer actief om de jeugd voor te lichten over goede omgang met vuurwerk en de risicos en gevaren daarvan. Met medewerking van de politie is Halt vooral actief op scholen, die ook dit jaar weer enthousiast gereageerd hebben om mee te werken. Ruim 60% van de scholen heeft al aangegeven graag mee te willen werken aan de voorlichting, die verzorgd wordt via lessen, videos, en folders.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen