Openbaar Ministerie

19 november 2003

Ede laat criminele jeugdgroep aan politie over

Politie en justitie in Ede gaan vanaf januari harder optreden tegen de harde kern van overlast veroorzakende jongeren zodat het welzijnswerk tijd overhoudt om een groep van enkele honderden meelopers voor verder afglijden te behoeden.
Dat heeft burgemeester L. Robbertsen van Ede woensdag laten weten. Volgens de burgemeester zijn gemeente en politie na jaren van grote inspanningen tot de conclusie gekomen dat de harde kern van criminele jeugd in de Gelderse plaats verloren is voor het welzijnswerk. De Kerngroep Marokkaanse Gemeenschap Ede bevestigt die visie. De politie maakt vanaf januari acht agenten vrij om de harde kern voortdurend op de huid te zitten.
Met name in de wijk Veldhuizen, waar een omvangrijke Marokkaanse gemeenschap woont, zijn al jarenlang problemen. De wijk haalde twee jaar geleden het wereldnieuws toen een groepje jonge Marokkanen na de terreuraanslagen in New York en Washington op straat luidkeels haar steun aan de terroristen betuigde. Enkele weken geleden pakte de politie een Marokkaanse jeugdbende op die zich schuldig had gemaakt aan ernstige strafbare feiten en de omgeving langdurig had geterroriseerd.

In de afgelopen vijf jaar zijn tal van projecten verzonnen om de harde

kern op het rechte pad te krijgen. Alle betrokkenen in Ede constateren nu dat geen enkel plan afdoende heeft geholpen. Tegelijkertijd groeit de groep meelopers. Volgens de gemeente gaat het op dit moment om een paar honderd voornamelijk allochtone jongeren, die in Nederland zijn geboren.
Ede werkt met de buurthuizen, welzijnswerkers, scholen en jongerenwerkers aan een plan om de meelopers beter in de gaten te houden en activiteiten voor hen te verzinnen. De gemeente maakt daarvoor de tijd en het geld vrij dat niet meer in de harde kern wordt gestoken. Voorzitter A. Gssime van de Kerngroep is blij met dat beleid: ,,Wij pleiten al lang voor keiharde aanpak van de groep die echt niet beter wil. Zij bezorgen de gemeenschap een heel slechte naam, terwijl het met de meeste jongeren wel goed gaat. Wij denken ook dat de meeste meelopers nog wel positief te beïnvloeden zijn.''

Zie ook Gemeente Ede en href="http://www.vetverkeerd.nl/dossier/dossier3.htm"target="_new">Dos sier Jeugdcriminaliteit