Ingezonden persbericht


Utrecht, 19 november 2003
Trajekt en Xonar in Maastricht winnen prijs
Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2003

'Interessant, vernieuwend en ondernemend. Met hun blik buiten de bekende paden'. Zo typeerde mevrouw A. Jorritsma, burgemeester Almere en voorzitter van de onafhankelijke jury, de winnaar. Het oordeel van de jury was unaniem. Trajekt en Xonar mogen zich gezamenlijk de Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2003 noemen. De prijs, een bronzen beeld van kunstenaar Milo Magnani, werd vandaag uitgereikt tijdens het jaarcongres van de Maatschappelijk Ondernemers Groep.

Kanszoekende jongeren leren ondernemen. Voor een bedrijfsjury presenteren ze een virtueel bedrijfsplan met behulp van de nieuwste ICT-middelen. In de regel staan deze jongeren te boek als probleemjongeren. Ze verzuimen school, verlaten school voortijdig, zijn ongemotiveerd voor leren op leerwerkplaatsen of voor werken in een baan. Trajekt (Welzijn & Maatschappelijk Dienstverlening) en Xonar (Jeugdzorg) in Maastricht noemen deze groep kanszoekende jongeren. Ze leren zich ondernemend gedragen en dit motiveert om te doen wat ze graag willen: iets leren en werken. Ze worden hiervoor 60 uur getraind door ervaren ondernemers uit het bedrijfsleven. De deelnemers zijn enthousiast, evenals de instellingen, het bedrijfsleven en de overheid.

De winst van het project in Maastricht bestaat uit samenwerking met het bedrijfsleven en een nieuwe methodiek voor aanpak van een al lang bestaand probleem. Jorritsma benadrukte tijdens de uitreiking het belang van 'aanboring van alternatieve financieringsbronnen, erkenning van het gemeenschappelijk belang van onderlinge samenwerking en samenwerking met het bedrijfsleven. Zij hebben een voorbeeldfunctie voor maatschappelijk ondernemers'.

Perscontacten: Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 - 29 39 74 72

---- --