B EN W BERICHTEN 2003 - 44 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 7, 14 en 18 NOVEMBER

Algemene Zaken

(14-11) Het College heeft kennisgenomen van het jaarverslag van de Algemene Beroepscommissie (ABC) over 2002 en heeft de meeste van de daarin gedane aanbevelingen overgenomen.

(18-11) Het College heeft besloten om op donderdag 27 november 2003 de nieuwe ambassadeur van de Russische Federatie een ontvangst aan te bieden in kamer 113. Wethouder Economische Infrastructuur zal namens het College als gastheer optreden.

Beleid

(07-11) Het College heeft besloten op termijn de subsidie aan Steunpunt Wonen deels af te bouwen en deels om te bouwen. Het besluit vloeit voort uit de discussienota 'Gemeentelijke visie op bewonersondersteuning en de subsidierelatie met Steunpunt Wonen'. Verschillende taken die Steunpunt Wonen nu nog uitoefent, acht het College niet meer noodzakelijk. Andere taken, zoals het verstrekken van informatie over huren en huurwoningen, kunnen worden ondergebracht bij het CIC. De makelaarsfunctie en huurteamfunctie kunnen volgens het College wel aan Steunpunt Wonen worden uitbesteed. Voor Steunpunt Wonen betekent dit dat de jaarlijkse subsidie van 1.571.574 euro wordt teruggebracht tot het indicatieve bedrag van 662.250 euro (ongeveer 406.500 euro voor de huurteamfunctie en 255.750 euro voor de makelaarsfunctie). Het afbouwen van de subsidie betekent niet dat Steunpunt Wonen niet meer kan mee offreren. De onderhandeling met betrekking tot de af- en ombouw van de subsidie gebeurt in overleg met Steunpunt Wonen.

(14-11) Het College heeft besloten op woensdag 19 november 2003 van 16.00 tot 18.30 uur de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor een iftar-maaltijd. Wethouder J. van der Tak (Sociale Integratie) zal als gastheer optreden.

(14-11) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 28.100,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

(14-11) Het College stelt de gemeenteraad voor de gevraagde uitbreiding voor basisschool De Wissel in Feijenoord niet te vergoeden. De school beschikt reeds over de gevraagde voorzieningen. De door de Waalseschool in Kralingen-Crooswijk aangevraagde vervanging van de beveiligingsinstallatie wordt niet vergoed, omdat de school daarvoor geld van het Rijk ontvangt.

(14-11) Het College zal de Gemeenteraad voorstellen te besluiten een gedeelte van de Cilinderstraat aan het openbaar verkeer te onttrekken. Projectontwikkelaar Steingoed B.V. heeft een plan ingediend dat voorziet in de sloop van het gebouw van de dansacademie en een garagebedrijf en de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw op dit vrijkomend perceel aan de Dynamostraat. Door de bouw van het bedrijfsverzamelgebouw moet een deel van de Cilinderstraat worden onttrokken aan het openbaar verkeer. De bestaande bedrijven blijven bereikbaar.

(14-11) Het College heeft besloten de Stichting Live at Nighttown een bijdrage te verlenen van E 1,01 miljoen voor de verbouwing van het Nighttownpand aan de West-Kruiskade. Door de verbouwing kan Nighttown de capaciteit uitbreiden en de service aan het publiek vergroten. Een aanmerkelijk deel van de investeringen zal worden gedragen door de eigenaar van het gebouw, Nighttown BV.

(14-11) Het College stelt de gemeenteraad voor de volgende adressen in de deelgemeente Charlois aan te wijzen in het kader van de Subsidieverordening Particuliere woningverbetering 2000: Karel de Stoutestraat 10 en 12; Gouwstraat 2; Katendrechtse Lagedijk oneven 421 tot en met 441; 449 tot en met 453; 465 en 467, 479 tot en met 485 en nummer 489; Katendrechtse Lagedijk even 434, 440, 442, 446, 448, 480 tot en met 496; Boergoensestraat 7, 9 en 11 en de Slotboomstraat 5 en 7. Een aanwijzing door de raad betekent dat voor het opknappen van deze panden subsidie beschikbaar wordt gesteld. Het beschikbare budget bedraagt E 1.080.000. De aanwijzing is geldig tot 1 oktober 2004.

(14-11) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Dynamostraat 16, om na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw mogelijk te maken. Het opnieuw nemen van een voorbereidingsbesluit is nodig, omdat de verklaring van geen bezwaar die in het kader van deze procedure bij Gedeputeerde Staten is aangevraagd, nog niet is ontvangen. Bovendien wordt verwacht dat na het eventueel verlenen van de gevraagde bouwvergunning, bezwaarschriften zullen worden ingediend. Deze procedures zijn zeker niet voor het vervallen van het nu nog geldende voorbereidingsbesluit afgerond.

(14-11) Het College stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Immanuel Kantstraat. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, maakt dit voorbereidingsbesluit de bouw van 74 ouderenwoningen en 36 zorgeenheden door de Stichting Ouderenhuisvesting mogelijk. Deze woningen en zorgeenheden vervangen het gebouw de 'Oranjehof', dat inmiddels is gesloopt.

(14-11) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Europaweg. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, wordt de bouw van een containerterminal mogelijk. Het opnieuw nemen van een voorbereidingsbesluit is noodzakelijk, omdat het thans nog geldende voorbereidingsbesluit op 6 december 2003 afloopt. Een geldend voorbereidingsbesluit is een minimaal vereiste om de bovenbedoelde vrijstellingsprocedure te kunnen afronden.

(14-11) Het College heeft besloten om vanwege oninbaarheid ten aanzien van een aantal debiteuren over te gaan tot finale kwijting van de restantschuld gemeentegarantie.

(14-11) Het College heeft besloten om de heer C. Meesters te benoemen tot lid van het hoofdstembureau voor de gemeenteraadsverkiezing en de heer H.Th.M. Simonis op diens verzoek eervol ontslag te verlenen.Tevens heeft het College besloten Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen de heer C. Meesters te benoemen tot lid van de hoofdstembureaus voor de verkiezingen van de leden van Provinciale Staten respectievelijk de leden van de Tweede Kamer.

(18-11) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 22.760,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

(18-11) Het College zal het Beleidskader Reïntegratie en Gesubsidieerde Arbeid aan de gemeenteraad voorleggen. Dit Beleidskader werd door het College vastgesteld op 7 oktober 2003. Behandeling in de raad vindt plaats op 11 december 2003.

(18-11) Het College heeft besloten een bezwaarschrift van vijf appellanten over woningaanpassingen inzake Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven.

(18-11) Het College heeft kennisgenomen van de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek dat de afdeling Voorzieningen Gehandicapten (VG) van SoZaWe onder haar cliënten heeft laten uitvoeren. De cliënten waarderen de kwaliteit van de dienstverlening van VG met een 7,3.

(18-11) Het College heeft het jaarverslag Leerplicht 2002-2003 vastgesteld. In dit verslag maakt de afdeling Leerplicht van de gemeente melding van de activiteiten en resultaten voor de handhaving van de leerplicht. Het afgelopen jaar is het meldgedrag van scholen verbeterd. Het aantal scholen dat verzuim meldt bij de gemeente is gestegen naar 76 procent. Acties in het schooljaar 2001-2002 hebben geleid tot een beter inzicht in het schoolverzuim. Het aantal meldingen van spijbelen en van absoluut verzuim is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

(18-11) Het College heeft kennisgenomen van de actielijst Leerplicht van de DSO voor het schooljaar 2003-2004. De actielijst bevat acties en maatregelen om de leerplicht te handhaven, zoals de Dag van de Leerplicht, controleacties op scholen, ondersteuning van scholen bij melding en registratie en bestrijding van schoolverzuim.

(18-11) Het College heeft de Uitvoeringsnotitie en de regeling 'Leerplichtige nieuwkomers Rotterdam 2004-2005' vastgesteld. Hierin wordt de nieuwe aanpak van de opvang van leerplichtige nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs beschreven voor de komende periode. De aanpak is gericht op het vergroten van het bereik onder de nieuwkomers en het verbeteren van de kwaliteit en de beheersbaarheid van de opvang die de scholen bieden. Na vaststelling door de gemeenteraad van de nieuwe gelijknamige regeling waarin de bekostiging wordt geregeld, zullen de Uitvoeringsnotitie en de regeling verspreid worden onder scholen, schoolbesturen en andere betrokkenen. De nieuwe regeling gaat in per 1 januari 2004 en geldt tot 1 augustus 2005.

(18-11) Het College heeft in principe ingestemd met het beschikbaar stellen van geld voor het financieren van de verplaatsing van het Wartburg College van de Haastrechtstraat naar de Smeetslandseweg in IJsselmonde. Het semi-permanente gebouw aan de Haastrechtstraat is sterk verouderd en te klein. Na oplevering van de nieuwbouw maakt het gebouw aan de Haastrechtstraat plaats voor het nieuw te bouwen Medisch Centrum Rijnmond Zuid.

(18-11) Het College stelt de raad voor als gemeente ook als financiële achtervang te dienen voor leningen die het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) verstrekt aan Vennootschappen onder firma, als de firmanten woningcorporaties zijn. Op deze manier is het voor de gemeente mogelijk als 'achtervang' te dienen voor de door het WSW te garanderen lening aan de Stichting Volkshuisvestingsgroep Woonbron Maasoevers en de Stichting De Nieuwe Unie ten behoeve van het project 'Queen of the South' aan de Maashaven. In de 'Queen of the South' willen deze corporaties een woonhotel realiseren dat inspeelt op de behoefte aan tijdelijke, betaalbare en toegankelijke woonruimte. Het project omvat onder meer huur- en koopappartementen, kantoor- en bedrijfsruimten, een parkeergarage en een woonhotel.

(18-11) Het College stelt de gemeenteraad voor een advocaat van het Haagse advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek te benoemen tot lid en plaatsvervangend voorzitter van de schadebeoordelingscommissie ex artikel 49 Wet op de Ruimtelijke Ordening.

(18-11) Het College heeft besloten tot afgifte van een machtiging tot het binnentreden van een illegaal pension aan de Lange Hilleweg. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van dit pension is geen gehoor gegeven.

(18-11) Het College heeft besloten tot samenwerking met de TU Delft op het gebied van stedelijke gebiedsontwikkeling. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam profiteert van de kennis en netwerken van de TU Delft, terwijl de universiteit praktijksituaties kan onderzoeken.

(18-11) Het College heeft besloten bestaande en nieuwe bedrijven in de recyclingsector te blijven stimuleren. De activiteiten zullen worden geconcentreerd bij het Havenbedrijf als onderdeel van het Programma Nieuwe Industrie. Voorheen hield ook het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam zich met het stimuleren van deze sector bezig. Het gaat uitsluitend om door de markt gedragen initiatieven; participaties in ondernemingen zijn niet aan de orde.

Middelen en Control

(14-11) Het College heeft besloten een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang disciplinair ontslag te verlenen wegens plichtsverzuim.

(18-11) Het College heeft kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek naar de omvang van geldstromen die gemoeid zijn met sociaal onderzoek. Het College heeft het auditplatform indertijd verzocht een onderzoek in te stellen, naar aanleiding van informatie uit de Taakgroep Sociale Infrastructuur. Uit het onderzoek is gebleken dat de totale kosten aanzienlijk lager zijn dan eerder door de Taakgroep was ingeschat. Daarnaast is duidelijk geworden dat de kennisdeling en uitwisseling van informatie uit onderzoeken verbeterd kunnen worden. Het College heeft het hoofd Concernstrategie van de Bestuursdienst opdracht gegeven uit te werken op welke wijze deze kennisdeling en effectiviteit van onderzoeksuitkomsten vergroot kunnen worden.


---- --