Politie Amsterdam-Amstelland

10 Arrestaties bij gerichte drugscontrole

19-11-2003. Gisteren werden door een team van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en de Spoorwegpolitie van het KLPD bij een gerichte drugscontrole op het Stationseiland 10 personen gearresteerd omdat zij de Opiumwet overtraden. Eén verdachte had ruim 40 gram softdrugs op zak en moest bovendien nog een straf van 100 dagen uitzitten. Een tweede persoon was in het bezit van een hoeveelheid harddrugs en had nog 104 dagen te goed. Beiden zijn ingesloten. De overige verdachten werden na verhoor heengezonden. Bij de actie werden 15 politiemensen en drie drugshonden ingezet.

---


Wijkteam Linneausstraat

Het 44-jarige slachtoffer werd op 21 augustus 1998 dood aangetroffen in zijn woning aan de Pretoriusstraat. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gebracht. De plaats van het misdrijf werd toen uitvoerig onderzocht. Hierbij werden diverse sporen aangetroffen. Getuigen verklaarden dat het slachtoffer kort voor de moord gezien was in het gezelschap van een Poolse jongen. Hierop werd besloten de aangetroffen sporen via Interpol naar Polen te sturen. Ondanks de inspanningen destijds van de afdeling Ernstige Delicten en het wijkteam werd de zaak nooit opgelost. Pas eind 2001 kwam er weer schot in de zaak. De sporen die naar Polen waren gestuurd, bleken overeen te komen met die van een 25-jarige Pool die op dat moment gedetineerd zat in zijn geboorteland. Hij was veroordeeld en zat een straf uit van 25 jaar voor een moord en twee pogingen tot moord op homoseksuele mannen in Polen.

De werkwijze bij de in Polen gepleegde misdrijven vertoonde sterke overeenkomsten met de zaak in Amsterdam. Net als het Nederlandse slachtoffer waren ook de omgebrachte mannen beroofd van persoonlijke spullen. Een door justitie ingediend rechtshulpverzoek werd gehonoreerd. Afgelopen week zijn twee rechercheurs onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam naar Polen afgereisd. Daar is de verdachte gehoord en heeft hij de moord bekend. De man zit nu in voorarrest voor de Amsterdamse zaak tot het onderzoek is afgerond. Te zijner tijd zal de zaak in Polen voor de rechter worden gebracht.

---


Fietser gewond na aanrijding lijn 2

19-11-2003. Vanochtend net na acht uur raakte een tot nu toe onbekende fietser ernstig gewond bij een aanrijding met een tram lijn 2. De botsing vond plaats op de kruising van het Leidseplein en de Marnixstraat. De tram reed weg vanaf de halte Leidseplein in de richting van het Leidsebosje. Rechts vanuit de Marnixstraat kwam een bus die richting het Kleine Gartmanplantsoen wilde. De chauffeur van de autobus stopte om de tram voor te laten gaan. Rechts van de bus reed een fietser die met de tram in botsing kwam. Het slachtoffer kwam met zijn hoofd tegen de voorruit van de tram en viel op de grond. De traumaheli werd ingezet om het slachtoffer te stabiliseren. De onfortuinlijke fietser was bij kennis en werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht. De Ongevallendienst van de politie stelt een nader onderzoek in.

---

Overval op winkel Wisseloord

19-11-2003. Gisteravond heeft een gewapende overval plaatsgevonden op een winkel aan Wisseloord. Een onbekende man bedreigde het aanwezige personeel met een vuurwapen en eiste geld. Nadat de man geld had buitgemaakt, vluchtte hij de zaak uit richting metrostation Gein. De wijkteamrecherche van het Remmerdenplein is op zoek naar getuigen of naar mensen die informatie hebben over deze overval. U kunt bellen met: (0900) 8844.

Signalement

Negroïde man

Ongeveer 20 jaar oud

Ongeveer 1.60 lang

Normaal postuur

De man was gekleed in een donkere broek en een donkerkleuring driekwart windjack.

---

Campagne tegen illegaal wapenbezit

De campagne tegen illegaal (vuur)wapenbezit waarbij nauw wordt samengewerkt met meldlijn "M" loopt van 24 oktober tot 24 december.

logo M

Lees meer over de campagne tegen illegaal wapenbezit...
---

Overval op belwinkel

19-11-2003. Gisteravond werd een overval gepleegd op een belwinkel aan de Banne Buikslootlaan. De gewapende daders maakten een onbekend geldbedrag en telefoonkaarten buit en gingen ervandoor. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Omstreeks kwart over tien kwamen drie mannen met vuurwapens de winkel binnen. De gemaskerde daders bedreigden een medewerker en aanwezige klanten. Zij beroofden hen van hun persoonlijke eigendommen en deden een greep in de kassa. Daarnaast namen zij een hoeveelheid telefoonkaarten mee. Vervolgens maakten zij zich uit de voeten. De politie is op zoek naar de rovers. Het onderzoeksteam zoekt getuigen of mensen die informatie hebben over deze overval. U kunt bellen met: (020) 559 2121.

---