Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 19 november 2003

Fietsendieven en heler aangehouden in Noordoost Fryslân

De politie Fryslân heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Noardburgum een 23-jarige inwoner van Noardburgum en een 17-jarige inwoonster van Gytsjerk op heterdaad betrapt tijdens de diefstal van een fiets.
Dezelfde nacht werd een 39-jarige inwoner van Damwoude aangehouden die verdacht wordt van het grootschalig helen van gestolen fietsen. De twee mannelijke verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven nog in voorlopige hechtenis.

De totale handelsvoorraad van de heler uit Damwoude bestond uit achttien fietsen. Deze fietsen werden in de woning van deze verdachte gevonden en in beslag genomen. Verder vond de politie zes gestolen fietsen in de woning van de 23-jarige verdachte uit Noardburgum. De waarde van de gestolen fietsen varieert van 600,-- euro tot 1.100,-- euro per stuk, waarbij het om praktisch nieuwe fietsen gaat uit 2002 of 2003. De politie stelde vast dat de fietsendieven de laatste twee maanden actief zijn geweest in de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadeel. De diefstallen werden met name tijdens de avonduren gepleegd in de buurt van sportaccomodaties en bushaltes. In verband met het onderzoek roept de politie fietsenbezitters op die recent een tweedehands fiets in Damwoude hebben gekocht. Hiermee kan worden vastgesteld of de aangekochte fiets uit diefstal afkomstig is. Men kan zich melden via telefoonnummer 0900 8844.