Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/177

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

19 november 2003

Nr. 03/177

SER gaat adviseren over kabinetsbeleid WW

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aan de Sociaal-Economische Raad (SER) gevraagd om advies uit te brengen over de aanpassing van de toetredingsvoorwaarden voor de WW. De adviesaanvraag vloeit voort uit het najaarsakkoord. In ruil voor loonmatiging in de jaren 2004 en 2005 heeft het kabinet een aantal kabinetsplannen bijgesteld. Afgesproken is dat geen nieuwe wetsvoorstellen worden ingediend over de referte-eis en de kortdurende uitkering in de WW, voordat de SER daarover heeft geadviseerd. Het kabinet vraagt de SER vóór 1 maart 2004 te adviseren.

Volgens De Geus is het op dit moment ook voor mensen die slechts kort hebben gewerkt en een relatief zwakke band met de arbeidsmarkt hebben mogelijk om een beroep te doen op de WW. Het recht op een kortdurende WW-uitkering van maximaal 6 maanden ontstaat al als iemand 26 van de voorafgaande 39 weken heeft gewerkt. Het recht op een, van het loon afgeleide, uitkering ontstaat als een werknemer vier van de voorafgaande vijf kalenderjaren gedurende minimaal 52 dagen loon heeft ontvangen. De duur van deze uitkering van maximaal 5 jaar hangt af van het arbeidsverleden van de werknemer. Het kabinet wil nu de aanspraak op een WW-uitkering beperken tot werknemers die voldoen aan de aangescherpte wekeneis (39 gewerkte weken uit de 52 voorafgaande weken) én aan de arbeidsverledeneis (`vier-uit-vijf'eis).

De aanpassing van de toetredingsvoorwaarden heeft onder meer gevolgen voor jongeren en starters die nog te kort werken om aan de arbeidsverledeneis te voldoen. Verder zullen ook werknemers die afwisselend wel en niet werken minder snel een beroep op de WW kunnen doen. Uit onderzoek dat het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gedaan, blijkt dat door de beoogde aanpassingen de instroom in de WW in totaal terugloopt met ruim 26 procent.


---