XS4ALL

ADVIES AAN HOGE RAAD IN AB.FAB ZAAK: "XS4ALL MAG SPAMMERS WEREN"

19 november 2003

De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad heeft deze week in zijn conclusie in de Ab.Fab zaak XS4ALL een steun in de rug gegeven in haar strijd tegen ongevraagde bulkmail, oftewel spam. Volgens de Advocaat Generaal heeft XS4ALL in bepaalde gevallen geen vervoersplicht voor e-mail, 'indien XS4ALL voor het besluit daartoe voldoende legitieme redenen kan aanvoeren, en het besluit op een redelijke afweging van belangen berust.' Volgens de Advocaat Generaal kan XS4ALL hierdoor al actief optreden tegen meerdere kleine spammers die, hoewel ze individueel weinig voorstellen, gezamenlijk een aanzienlijke overlast voor de klanten van XS4ALL veroorzaken.

Het Hof in Amsterdam oordeelde eerder dat XS4ALL dat recht niet had. Anders dan het Hof meent, is XS4ALL volgens de Advocaat Generaal wel de baas over haar eigen netwerk. De Advocaat-Generaal adviseert de Hoge Raad dan ook op deze grond het arrest van het Hof te vernietigen. De Advocaat Generaal concludeert dat internet een maatschappelijk vitale functie heeft en dat eigendomsrecht van een internetprovider op zich geen afdoende reden is voor een provider om derden gebruik van haar netwerk te ontzeggen. Toegang mag echter wel worden ontzegd als een provider daarvoor voldoende zwaarwegende redenen heeft. Het beschermen van abonnees bijvoorbeeld, of het beschermen van de eigen infrastructuur tegen onzorgvuldig gebruik. XS4ALL sluit zich volledig aan bij deze zienswijze. Internet als vitale maatschappelijke infrastructuur is gebaat bij een open en transparante werking. Soms echter, is een ingreep van een provider noodzakelijk om het open karakter van internet juist te beschermen, zoals in het geval van spam. Spam is volgens XS4ALL immers een gevaar voor de continuiteit van e-mail als maatschappelijk vitaal communicatiemiddel.

De conclusie van de Advocaat-Generaal is een advies aan de Hoge Raad. De Hoge Raad is niet verplicht dit advies over te nemen. Het advies van de Advocaat-Generaal geldt echter wel als zwaarwegend.

In maart 2002 dagvaardde XS4ALL samen met abonnees direct marketeer Ab.Fab. Kern van het conflict is de vraag of Ab.Fab abonnees van XS4ALL ongevraagd commerci?le bulkmail, oftewel spam, mag toesturen. De zaak spitste zich toe op twee elementen. Het recht op privacy van de abonnees van XS4ALL, en het recht dat XS4ALL als internetprovider heeft om ongewenste activiteiten zoals spam van haar netwerk te weren. Voor meer informatie over de AbFabzaak, zie:
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/abfabhb.html

XS4ALL voert in cassatie meerdere bezwaren aan. Zo tekende XS4ALL ook bezwaar aan tegen de in haar ogen beperkte interpretatie van privacy door het Hof als het gaat om spam en e-mail en het recht van een ISP om op te komen voor het privacybelang van zijn klanten. De Advocaat Generaal gaat uitgebreid in op deze bezwaren en acht ze ongegrond. Hij adviseert de Hoge Raad dit deel van het arrest van het Hof overeind te laten. De actualiteit heeft de materie echter voor een belangrijk deel ingehaald. De Tweede Kamer is onlangs immers akkoord gegaan met een wettelijk spamverbod dat vermoedelijk binnen enkele maanden in werking zal treden.

[Ab.Fab is niet verschenen voor de Hoge Raad. Voorzover bekend bij XS4ALL is dit omdat de eigenaren van Ab.Fab door de rechtszaak geen verdere levenskansen voor Ab.Fab zagen.]

Het arrest van de Hoge Raad wordt verwacht op 13 februari 2004.