European Commission

IP/03/1567

Brussel, 18 november 2003

Commissie versterkt Dienst Interne Audit met het oog op nieuwe uitdagingen

Vandaag heeft de Europese Commissie maatregelen goedgekeurd ter versterking van de Dienst Interne Audit, waarbij de huidige structuur in twee directoraten wordt opgesplitst. Eén daarvan zal zich richten op het uitvoeren van audits en het andere zal verantwoordelijk zijn voor middelen, coördinatie en communicatie. Dit besluit heeft tevens de weg vrijgemaakt voor de interne en externe publicatie van de post van directeur-generaal van de DIA, ter vervanging van Jules Muis, die eind maart volgend jaar zijn functie zal neerleggen. De DIA speelt sinds haar oprichting in het jaar 2000 een cruciale rol in het financieel management en controle binnen de Commissie. Nu zich een aantal nieuwe uitdagingen aandienen, zoals het nieuwe Financieel Reglement en de uitbreiding van de EU, is het tijd om dit belangrijke directoraat-generaal te versterken.

De Dienst Interne Audit is in april 2000 opgericht als onderdeel van een brede hervorming van het financieel management en controle binnen de Commissie en is in juli 2001 een zelfstandig directoraat-generaal geworden.

Het nieuwe Financieel Reglement, dat begin dit jaar van kracht is geworden, kent de DIA een aantal nieuwe taken toe: zo zal de Interne Controleur verantwoordelijk worden voor de controle van het merendeel van de EU-agentschappen. Dit betekent dat een post voor een extra inspecteur moet worden uitgeschreven.

Ook de uitbreiding van de EU heeft grote gevolgen voor de aard en omvang van de werkzaamheden van de DIA. De ontwikkeling van een interne auditgemeenschap binnen de Commissie en de groeiende interactie tussen de DIA en haar partners zetten haar structuur onder grote druk.

Alleen al het management van het controlepersoneel van de DIA is een full-time baan voor een directeur, maar daarnaast moet de DIA ook aandacht besteden aan een groot aantal andere zaken, zonder dat de auditvereisten in het geding mogen komen. Daarom wordt een speciale eenheid voor coördinatie en communicatie in het leven geroepen.

Om de genoemde uitdagingen het hoofd te bieden zal de DIA op een aantal punten anders worden georganiseerd:

* De controleprocedure wordt ondergebracht bij een speciaal daarvoor bestemd directoraat, waarbij de inspecteurs en de controleurs onder een nieuwe directeur zullen vallen. Hiervoor wordt zowel intern als extern een post gepubliceerd.

* De managementstructuur van dit nieuwe directoraat wordt versterkt door een nieuwe post voor inspecteur uit te schrijven en een aantal vervangende inspecteurs aan te wijzen.
* Er wordt een eenheid coördinatie en communicatie opgericht, die onder een nieuw directoraat Horizontale Zaken zal vallen.