Politie Gelderland-Zuid


Datum  19 november 2003                                              
                                                                     
Van    / afdeling Communicatie                                       

Regionaal Persbericht



District Stad Nijmegen


Vuurwerk
In Nijmegen is evenals vorige jaren een vuurwerkteam van 6 politiemensen actief. Het team heeft als doel het organiseren van opsporen van illegaal vuurwerk. De aanpak van het vuurwerkprobleem is in overleg met partners zoals de gemeente en het openbaar ministerie.
Het succes van dit team om vuurwerkoverlast tegen te gaan, hangt mede af van de medewerking van het publiek. Zij verzoekt de burger de politie te bellen als overlast van vuurwerk ondervonden wordt en als men vermoedt dat ergens sprake is van opslag of verkoop van illegaal vuurwerk. Men kan hiervoor de politie bellen op 0900-88 44.
Vuurwerk kan dit jaar gekocht worden bij de legale verkooppunten op 29, 30 en 31 december. Vervoer van legaal vuurwerk door particulieren is, gedurende deze drie dagen, toegestaan, tot een maximum van 10 kg.
Afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari tot 02.00 uur. Voor niet legaal vuurwerk geldt dat het in bezit hebben en afsteken strafbaar is, dit geldt ook als het in een woning of pand voor handen is.

Jeugdige verdachten aangehouden
Dinsdagmiddag is een 17-jarige jongen uit Nijmegen aangehouden voor diefstal uit een schoollokaal aan de Goffertweg. De verdachte heeft tijdens het verhoor bekend enkele digitale camera's en een videocamera te hebben weggenomen. Van het geld dat hij met de verkoop van de camera's verdiende, heeft de jongen schoenen gekocht. Deze zijn door de politie in beslag genomen. De verdachte is in belang van het onderzoek in verzekering gesteld.
Een 15-jarige jongen is woensdagochtend in zijn woning aangehouden voor een winkeldiefstal. Hij heeft bekend de diefstal met de 17-jarige gepleegd te hebben.
Deze verdachte moet binnenkort voor de rechter verschijnen.

Autodiefstal
Dinsdag overdag is vanaf de Maldenburchtstraat een witte Volkswagen bestel, kenteken VR-78-XB weggenomen.


Blik op Veilig

Tijdens een snelheidscontrole dinsdag, tussen 19.00 en 22.30 uur, op de Grootstalselaan, passeerder 2399 voertuigen waarvan 122 bestuurders de maximumsnelheid van 50 km/u overtraden. Hoogst gemeten snelheid 81 km/u.


District Tweestromenland


Alphen aan den Maas - dodelijk ongeval
In de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 november rond 00.14 uur botste op de Lindenlaan een 40-jarige inwoner van Alphen (Gld) door onbekende oorzaak tegen een boom en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie heeft een nader onderzoek ingesteld naar de toedracht van de botsing.


Druten - verkeersongeval

Een 40-jarige vrouw uit Beneden-Leeuwen heeft haar sleutelbeen gebroken als gevolg van een ongeval op de kruising Maas en Waalweg met de Noord Zuid. De vrouw fietste over de Maas en Waalweg en verleenden op het kruispunt geen voorrang aan een, voor haar van links komende, 38-jarige automobilist uit Wamel. Als gevolg hiervan ontstond de aanrijding.
Onbekend naar welk ziekenhuis de vrouw vervoerd is.


Heumen - verkeersovertreders

Dinsdagmiddag zijn 41 bestuurders op de Jan J Ludenlaan bekeurd voor het negeren van het bord gesloten verklaring. De controle vond plaats tussen 16.30 en 17.30 uur.

Nederasselt - Blik op veilig
Tijdens een snelheidscontrole op de Broekstraat dinsdag tussen 15.30 en 18.15 uur passeerder 1317 voertuigen waarvan 45 de maximumsnelheid van 50 km/u overtraden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 km/u.


District De Waarden


Zoelen - vermoedelijke brandoorzaak woning bekend
De Technische Recherche van de politie Gelderland-Zuid heeft een onderzoek ingesteld naar de vermoedelijk oorzaak van de brand op woensdag 12 november rond 00.30 uur in de woning aan de Nieuweweg. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een vergeten stukje bekisting bij de schoorsteen.

Zaltbommel - onderzoek naar overval
Op dinsdag 28 oktober omstreeks 19.50 uur vond er op een winkel aan de Boschstraat, een gewapende overval plaats waarbij onder bedreiging van een wapen, een geldbedrag is weggenomen. Direct hierop is de politie een onderzoek gestart. In belang van dit onderzoek is het team dat zich bezig houdt met deze zaak op zoek naar mogelijke getuigen, die niet eerder met de politie over dit incident hebben gesproken. De politie roept personen, die zich op of rond het tijdstip van de overval, in de omgeving van de winkel bevonden, en mogelijk iets gezien hebben dat van belang kan zijn voor het onderzoek op, zich te melden. Getuigen kunnen hiervoor contact opnemen met telefoonnummer 0900-88 44.


Waardenburg - verdachten heling aangehouden

Naar aanleiding van verduistering van mobiele telefoons heeft de politie recentelijk twee 17-jarige vrouwen uit Tiel en Culemborg aangehouden en gehoord. De vrouwen hebben bekend het afgelopen half jaar 115 mobiele telefoons te hebben weggenomen in het bedrijf waar zij werkzaam waren, in Waardenburg. Een 32 -jarige man uit Vucht die de telefoons van de vrouwen kocht, is aangehouden voor heling. Alle verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt.


Vuurwerk

In de politiedistricten Tweestromenland en De Waarden wordt eveneens opgetreden bij meldingen over vuurwerk. Aanpak van vuurwerkoverlast of illegale opslag van vuurwerk vindt op teamniveau plaats.

Tiel - Aanhouding verdachte vuurwerkbom

Woensdagochtend is in de gemeente Zaltbommel een17-jarige jongen aangehouden voor het fabriceren en tot ontploffing brengen van een vuurwerkbom. De bom veroorzaakte op zaterdag 8 november omstreeks 15.30 uur schade aan enkele muren en een tuinhekje in een brandgang aan de Nichtenhofstraat in Nieuwaal. Door stukken rondvliegend ijzer raakten over een afstand van 10 meter ook enkele schuurtjes beschadigd. Bij deze explosie heeft zich geen persoonlijk letsel voorgedaan. Door de technische recherche in een onderzoek ingesteld. De verdachte heeft tijdens het verhoor verklaart de bom zelf gefabriceerd en tot ontploffing gebracht te hebben.

Tiel - hennep en brandstof aangetroffen
Naar aanleiding van klachten heeft de politie woensdagochtend een onderzoek ingesteld bij een loods aan de Papesteeg. Buiten de loods hing een duidelijke diesellucht, waarop het onderzoek ook in de loods is voortgezet. Bij het onderzoek is bijna 6000 liter chemicaliën aangetroffen, waaronder hoofdzakelijk dieselolie en benzine-achtige stoffen. In combinatie met de inrichting van de loods en de nabije bebouwing was er sprake van een gevaarlijke situatie. Alle gevaarlijke stoffen zijn in opdracht van de gemeente afgevoerd. Tevens is in de loods een hennep-kwekerij aangetroffen met 194 planten. Deze kwekerij is ontmanteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Culemborg - belediging
Een 16-jarige jongen uit Culemborg is dinsdagmiddag op de Varkensmarkt aangehouden voor belediging van agenten. De jongen kreeg een bekeuring voor het negeren van een bord gesloten verklaring en schold hierop de agenten diverse malen uit. De jongen wilde over de op dat moment gehouden weekmarkt fietsen. De jongen heeft een bekeuring gekregen van 90 euro voor de beledigingen.

Tiel - verlichtingsactie
In de periode van 1 tot 16 november is door de politie 60x proces-verbaal opgemaakt voor het niet voeren van (juiste) verlichting. Zowel fietsers als automobilisten zijn bekeurd.
De komende weken blijft de politie intensief controleren op dit veiligheidsaspect.


Geldermalsen - verkeersongeval

Woensdagochtend liep een 40-jarige man uit Zaltbommel een gebroken hand op, als gevolg van een verkeersongeval op de A2. De 40-jarige automobilist reed over de A2 richting Utrecht. Doordat de bestuurder niet tijdig kon remmen voor het in file rijdende verkeer, reed hij met zijn voertuig tegen het voor hem rijdende voertuig van een 42-jarige man uit Drunen. Onbekend is naar welk ziekenhuis de man is vervoerd.




Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --