Gemeente Breda

Persberichten

19-11-2003

College geeft 18,5 miljoen voor onderwijshuisvesting in 2004

Voor nieuwbouw, uitbreiding en aanpassingen van schoolgebouwen wil het college van burgemeester en wethouders voor komend jaar 18,5 miljoen beschikbaar stellen. Dat staat in het onderwijshuisvestingsprogramma waarmee het college deze week instemde. 4 miljoen hiervan wordt in goed overleg met de Schoolraad Breda besteed aan bouwkundige aanpassingen voor onderwijskundige ontwikkelingen. Ook wat betreft het voortgezet onderwijs wordt constructief samengewerkt met de Schoolraad om te kijken of gebouwen gezamenlijk gebruikt kunnen worden om ruimteproblemen op te lossen.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel op 18 december 2003, is er in 2004 onder andere geld beschikbaar voor twee multifunctionele accommodaties in Teteringen, namelijk De Mandt (basisschool De Springplank en De Wegwijzer) en voor basisschool Helder Camara. Daarnaast krijgt een aantal scholen een voorbereidingskrediet. Daarmee kan het schoolbestuur of de gemeente in 2004 de (verdere) bouwvoorbereiding voor een toekomstige nieuwbouw of uitbreiding uitvoeren. Het gaat onder andere om de Brede School Noord-Oost (basisschool Kievitsnest en De Samenloop), basisschool Laurentius en Dr. De Visser, en de Praktijkschool. Een aantal andere scholen heeft in voorgaande jaren al een voorbereidingskrediet gekregen, waarmee in 2004 de reeds ingezette planvorming verder wordt uitgewerkt. Het gaat daarbij onder meer om Liduina, Sensis en De Berkenhof; alle drie scholen voor speciaal onderwijs.

De gemeente heeft een aantal aanvragen voor het jaar 2004 niet gehonoreerd vanwege het stadium van de planontwikkeling en onduidelijkheid over het benodigde bouwbudget of omdat verder onderzoek nodig is naar de huisvesting van de school. Ook voor scholen die al voldoende ruimte hebben, is de aanvraag afgewezen.

Ter verbetering van de functionele kwaliteit, bouwkundige aanpassingen voor
onderwijs kundige ontwikkelingen, is voor de periode 2003 - 2006 een bedrag beschikbaar van 4 miljoen. Het kan dan gaan om voorzieningen als bijvoorbeeld een mediatheek, studiehuisvoorzieningen, ruimtes voor remedial teaching, docentenwerkplekken etcetera. De Schoolraad Breda (overlegplatform van de gezamenlijke schoolbesturen) heeft voor de verdeling van dit geld een voorstel bij de gemeente Breda neergelegd. Over de invulling en verdeling daarvan volgt nader overleg tussen gemeente en Schoolraad. Daarnaast is bijna 4 miljoen voor onderhoudswerkzaamheden en 176.000 voor huurvergoedingen begroot. Tot slot wordt ook voor het voortgezet onderwijs (vo) samen met de schoolraad onderzocht of de vo scholen kunnen komen tot een bepaalde vorm van herschikking van gebouwen. Dit vanwege het feit dat sommige scholen ruim in het jasje zitten, terwijl andere scholen kampen met ruimtegebrek.

De gemeenteraad heeft in juni van dit jaar het
meerjareninvesteringsprogramma 2003 2006 vastgesteld, met een totaal investeringsbedrag van 54 miljoen voor onderwijshuisvesting. Het nu opgenomen bedrag wordt hierop in mindering gebracht. Het resterende budget voor de jaren 2005 en 2006 wordt besteed op basis van het genoemde meerjareninvesteringsplan.
De commissie SAW buigt zich op 4 december over het voorstel.

Breda, 19 november 2003