Gemeente Breda

Persberichten

19-11-2003

Nevenactiviteiten landbouw in beeld

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders in juli 2003 gevraagd om na te gaan, welke activiteiten mogelijk zijn om agrariërs in het buitengebied van Breda neveninkomsten te bieden. Als eerste stap is een inventarisatie van de huidige situatie gemaakt. Het gaat om niet-agrarische activiteiten, die op dit moment in de bestemmingsplannen voor het buitengebied niet toegelaten zijn. Ook de provincie buigt zich over een functieverruiming in het buitengebied.

De inventarisatie bevat een overzicht van niet-agrarische functies in het buitengebied. Bij 30 agrariërs in het buitengebied van Breda zijn activiteiten bekend die zorgen voor neveninkomsten. Uit de inventarisatie blijkt dat het belang van de verbrede landbouw voor de agrarische sector nu nog gering is. Bij verbrede landbouw gaat het om neveninkomsten voor agrariërs. De hoofdinkomsten worden dus verdiend in de agrarische productie. Onder de 350 Bredase agrariërs zijn hiervan 30 voorbeelden bekend. Voor de individuele agrariër kan het financiële belang echter heel groot zijn. In sommige gevallen lijken de niet-agrarische activiteiten voor het inkomen belangrijker dan de agrarische productie.

Slechts enkele vormen van verbrede landbouw lijken echt rendabel. Uit landelijk onderzoek blijkt dat alleen minicampings en het agrarisch natuurbeheer voor een serieuze aanvulling op het agrarisch inkomen zorgen. Andere activiteiten bieden veel minder perspectief, vanwege de hoge investeringskosten en de kleine schaal.
Een aantal activiteiten hebben geen duidelijke relatie met het agrarisch bedrijf, zoals caravanstallingen, paardenpensions, het plaatsen van zendmasten en windturbines. Ook sommige recreatieve voorzieningen hebben niets met het buitengebied te maken. Dit soort activiteiten zijn eerder te beschouwen als stedelijke functies, dan als vormen van verbrede landbouw.

Het college van burgemeester en wethouders gaat de komende tijd nieuw beleid ontwikkelen voor functieverruiming in het buitengebied. Dit gebeurt in overleg met de Provincie Noord Brabant. De problematiek is immers niet beperkt tot de gemeente Breda. Als het nieuwe beleid is vastgesteld, wordt dit in nieuwe bestemmingsplannen worden vastgelegd. Het zal dus nog even duren voordat alle regels zijn aangepast.

Nieuwe initiatieven hoeven echter niet te wachten op het nieuwe beleid. In afwachting van het nieuwe beleid is het college bereid om vrijstelling van bepalingen in het bestemmingsplan toe te staan, zij het onder voorwaarden. Die initiatieven moeten dan wel verband houden met de huidige agrarische functie, en worden getoetst aan het effect op natuur en landschap. De toestemming hangt ook af van de effecten van extra verkeer. Horeca-activiteiten en sportvoorzieningen worden niet toegelaten.

Breda, 19 november 2003