Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar wint prijs met duurzaam inkopen

Alkmaar, 19 november 2003

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft vandaag in de Beurs van Berlage in Amsterdam de tweede prijs uitgereikt aan wethouder Binnendijk van Milieubeleid voor het inkoopbeleid van de gemeente Alkmaar dat sterk gericht is op duurzaamheid. Deze NOVEM-prijs is in het leven geroepen door de Nederlandse organisatie voor energie en milieu Novem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de drukbezochte netwerkdag Duurzaam Inkopen voor inkopers en milieubeleidsmedewerkers van gemeenten, provincies, rijksoverheid en waterschappen.

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten -VNG-, Project Professionalisering Inkopen en Aanbesteden , Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van VROM, selecteerde uit vijf genomineerden twee prijswinnaars. De gemeente Alkmaar won een van deze prijzen voor haar projecten duurzame inkoop van bedrijfskleding, kantoormachines en de aanbesteding van het openbaar vervoer. De jury prees met name het feit dat het project door de medewerkers zelf is geïnitieerd. Volgens de jury verdient dit initiatief een brede navolging. De gemeente Assen won de eerste prijs als een van de initiatiefnemers voor het project `liberalisering energiemarkt Drenthe'.

De gemeente Alkmaar let bij het inkopen van producten of diensten extra goed op duurzaamheid en milieubelasting. Samen met 110 gemeenten, waterschappen, ministeries en provincies doet de gemeente Alkmaar mee met het landelijke programma Duurzaam Inkopen. Blijkens het winnen van deze prijs spreekt de manier waarop de gemeente Alkmaar dit doet erg aan.

Alkmaar maakt serieus werk van duurzame aanbestedingen. Zo koopt de gemeente Alkmaar momenteel 25% van alle elektriciteit die wordt verbruikt in als groene stroom. In de toekomst wil de gemeente meer duurzame energie inkopen en ook zelf opwekken. Onlangs is bijvoorbeeld besloten dat er zonnepanelen op het stadskantoor worden geplaatst. De gemeente is ook energiebesparend bezig. Dankzij de vervanging van afgeschreven kopieermachines door apparatuur met een eco-toets bespaart de gemeente 60.000 kWh elektriciteit per jaar en verbruikt de gemeente 20% minder milieubelastende toner (inkt). Door de standaardinstelling op deze machines voor dubbelzijdig te kopiëren kan het aantal kopieën met bijna één miljoen worden teruggebracht, oftewel 20% van de 5,2 miljoen A4'tjes die de gemeente totnogtoe verbruikte. Zo levert letten op duurzaamheid ook financieel voordeel op.

Bij de inkoop van bedrijfskleding worden ook milieueisen gesteld. Zo wordt erop gelet dat bij de productie geen verkeerde kleurstoffen worden gebruikt, of verboden stoffen, zoals PVC. Ook vraagt de gemeente een verklaring dat er geen kinderarbeid aan te pas komt. Bovendien wordt kritisch gekeken naar het reinigingsproces, omdat 6 jaar lang bedrijfskleding reinigen een geweldige milieubelasting is.

Bij de aanbesteding van openbaar vervoer is erop gelet dat de service-taxi's zouden zijn uitgerust met een schone motor. En dankzij het bedrijfsvervoerplan van de gemeente Alkmaar is het gebruik van de trein voor dienstreizen verdubbeld ten koste van het gebruik van de eigen auto.

Eind maart heeft burgemeester Van Rossen bovendien een voorzittershamer van FSC-keurmerkhout in ontvangst genomen van het Wereld Natuur Fonds. Daarmee bracht het gemeentebestuur tot uiting dat het het gebruik van hout met het milieukenmerk ondersteunt. Sinds twee jaar wordt voor nieuwbouwprojecten van de gemeente in principe duurzaam hout ingekocht.

19 november 2003