Partij van de Arbeid




Den Haag, 19 november 2003



Vragen van het lid Albayrak (PvdA) aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken



1. Kent u het bericht in de Leeuwarder Courant over niet betalende alimentatie-plichtigen?



2. Bent u bekend met de cijfers die hier worden genoemd, dat tussen de 45 en 63 procent van alle alleenstaande moeders met kinderen onder de achttien jaar geen alimentatie krijgt, ondanks de onderhoudsplicht? Kunt u aangeven of deze cijfers kloppen? Hoe beoordeelt u deze situatie?



3. Wat kunnen de financiële consequenties zijn voor de betrokken ouders/ex-partners (in veel gevallen de vrouw) en hoe wordt dit probleem in de regel opgelost?



4. Mocht de oplossing liggen in het aanspreken van de bijstand, is dit voor u een acceptabele oplossing of zou er naar uw mening een oplossing gevonden moeten worden in het aanpassen het stelsel van kinder- en partneralimentatie?



5. Kunt u aangeven hoe vaak er een beroep wordt gedaan op het LBIO om in het buitenland ex-partners te bewegen toch te betalen? In hoeveel gevallen komt het ook daadwerkelijk tot een uitbetaling?



6. Klopt het dat zo'n procedure in het buitenland tien tot vijftien jaar kan duren? Hoe beoordeelt u deze situatie?



7. Als de cijfers bij vraag 6 juist zijn, zijn er mogelijkheden om deze procedure te versnellen, zodat gedupeerden niet al te lang hoeven wachten voor zij hun alimentatie krijgen?



Leeuwarder Courant 26 juli 2003