Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Congres Recht van Spreken op 19 november 2003

Utrecht, 16 oktober 2003 - Hoe kan de tolkenvoorziening beter aansluiten op de leefsituatie van dove en ernstig slechthorende mensen? Zijn de huidige regelgeving en de beschikbare voorzieningen afgestemd op de communicatiebehoeften van deze groep? Hierover organiseert het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW een congres op woensdag 19 november 2003 van 13.30 tot 17.00 uur in Amsterdam.

Het NIZW heeft op verzoek van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) onderzoek gedaan naar de regeling Subsidiëring doventolkuren in de leefsituatie. In het onderzoeksrapport Recht van Spreken. Communicatiebehoeften van dove en ernstig slechthorende mensen wordt de vraag beantwoord of de huidige regelgeving en de beschikbare voorzieningen voldoende aansluiten bij de communicatiebehoeften van dove en ernstig slechthorende mensen. Het onderzoek richtte zich met name op de regeling Subsidiëring doventolkuren in de leefsituatie, andere vormen van persoonlijke communicatieondersteuning en hulpmiddelen die eventueel een alternatief kunnen vormen voor de tolkenvoorziening.

Doel van congres
Tijdens het congres Recht van Spreken worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd. Daarna krijgen de deelnemers de gelegenheid om te reageren op de resultaten van het onderzoek. Zij zullen aangeven hoe de tolkenvoorziening in de toekomst beter kan aansluiten op de vraag van dove en ernstig slechthorende mensen.

Voor wie?
Het congres is bedoeld voor beleidsmakers en voor organisaties die betrokken zijn bij de tolkenvoorziening en instellingen voor zorg- en dienstverlening aan doven en slechthorenden. Ook de belangenorganisaties van en voor dove en slechthorende mensen kunnen er hun voordeel mee doen.

Aanmelding en informatie
Deelname kost EUR 35,00 inclusief het onderzoeksrapport. Meer informatie over aanmelding is te verkrijgen bij het NIZW Cursus- en Congresbureau, telefoon (030) 230 65 10, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl. Voor meer informatie over de inhoud: Marita Meulmeester, telefoon (030) 230 66 26, e-mail m.meulmeester@nizw.nl.

Helaas is er bij het NIZW geen teksttelefoon aanwezig.