Geachte redactie,

Aanstaande woensdag 19 november is het Wereld COPD Dag.

COPD is een aandoening aan de longen en luchtwegen waar nog maar weinig Nederlanders iets van weten. Echter ruim 300.000 mensen in Nederland lijden eraan en dat aantal zal in de toekomst drastisch toenemen. De aandoening uit zich vooral na het 45ste levensjaar.

Omdat de benauwdheid en de beperkingen (buig bijvoorbeeld 10 keer door de knieën met een rietje in de mond! Op sportscholen in het hele land liggen de rietjes daarvoor gereed!) moeilijk zijn voor te stellen vraagt het Astma Fonds daar aanstaande woensdag met behulp van een ludieke actie aandacht voor. Van dat moment stuur ik u bijgaand de uitnodiging toe. U bent van harte welkom.

Met vriendelijke groet,

Petra van der Vooren
Consultant
Publicis Van Sluis Consultants
Tel. +31 (0)76 52 42 472
Fax +31 (0)76 52 42 486
p.van.der.vooren@pvsc.nl http://www.publicisvansluis.nl


Uitnodiging voor een adembenemende krachtmeting: roeien met een rietje! Leusden, 13 november 2003

Geachte redactie,

Woensdag 19 november is Wereld COPD Dag. COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en longen die het ademhalen bemoeilijkt.

Op die dag zullen toproeiers Michiel Bartman (Olympisch kampioen met de Holland Acht, in 1996 Atlanta en een zilveren Olympische medaille bij het onderdeel dubbelvier in 2000 Sydney) en Gerritjan Eggenkamp (winnaar 2002 Oxford and Cambridge Boat Race) precies ervaren wat het betekent om een prestatie te leveren met een beperkte hoeveelheid lucht door tijdens het roeien door een rietje te ademen. Op die manier zullen zij ervaren wat zo'n 300.000 mensen in Nederland met COPD in hun dagelijkse leven meemaken. De verwachting is dat dit aantal patiënten de komende jaren drastisch toeneemt. Reden voor het Astma Fonds om tijdens Wereld COPD Dag aandacht te vragen voor deze aandoening.

Het Astma Fonds zet zich behalve voor Astma ook al jaren in voor COPD (Chronic Obstructive Polmonary Disease). COPD openbaart zich meestal na het 45ste levensjaar. Er is sprake van een constante benauwdheid en vermoeidheid, die in de loop van de jaren erger worden. Mensen met COPD hebben moeite met activiteiten die voor anderen heel normaal zijn, zoals traplopen en wandelen. Van COPD kun je niet genezen en achteruitgang is onvermijdelijk. Er zijn echter veel dingen te doen om een al te snelle achteruitgang te voorkomen en om de kwaliteit van het leven aangenamer te maken. Daar zet het Astma Fonds zich voor in. Het Astma Fonds helpt COPD patiënten onder andere met het COREfit bewegingsprogramma.

Het Astma Fonds nodigt u van harte uit om te ervaren wat COPD is door aanwezig te zijn bij de adembenemende krachtmeting op:

woensdag 19 november om 11.00 uur
op de Bosbaan te Amstelveen
Amsterdamse Bos
(ontvangst in de finishtoren)

Zie of voel zelf wat mensen met COPD dagelijks meemaken! Wij stellen het zeer op prijs wanneer u ons uiterlijk 18 november aangeeft of wij op uw komst mogen rekenen. Via bijgaand faxformulier of per e-mail (l.schneider@pvsc.nl) .

Met vragen of voor meer informatie, kunt u mij bereiken op telefoonnummer 033 434 12 44, mobielnummer 06 51 00 70 74 of via e-mailadres coen.berends@astmafonds.nl .

Met vriendelijke groet,
Astma Fonds

Coen Berends
Manager Communicatie

Programma Wereld COPD Dag

19 november 2003
Adembenemende krachtmeting
De Bosbaan te Amstelveen

Vanaf 10.30 uur Ontvangst in de finishtoren op de Bosbaan

11.00 uur Welkomstwoord door Coen Berends, Manager Communicatie van het Astma Fonds.
Toelichting op de Wereld COPD dag en de
adembenemende krachtmeting van de
toproeiers Michiel Bartman en Gerritjan
Eggenkamp in dat kader.

11.20 uur Uitnodiging mee naar buiten te gaan.
Daar stellen bij het 'erevlot' (naast de finishtoren) de twee roeiteams zich voor. De twee toproeiers Bartman en Eggenkamp racen 250 meter tegen een veteranenteam uit Amsterdam.

11.30 uur Startschot voor de adembenemende krachtmeting. De race begint...

11.45 uur Einde adembenemende krachtmeting. De sporters delen hun ervaringen.

11.50 uur Mogelijkheid tot het stellen van vragen (bijvoorbeeld over de krachtmeting, over COPD of over het COREfit bewegingsprogramma). Tevens mogelijkheid zelf de adembenemende krachtmeting uit te proberen.

12.00 uur Einde persbijeenkomst

Antwoordfax
(1 pagina)

Faxnummer: 076- 52 42 486

Ter attentie van: Louise Schneider

Van:

Datum: november 2003

Ondergetekende is:

o aanwezig bij de adembenemende krachtmeting in het kader van de Wereld COPD Dag op
woensdag 19 november 2003 om 11.00 uur aan de Bosbaan te Amstelveen.

o is helaas verhinderd, maar ontvangt graag de persmap. Deadline voor de informatie en de persfoto is .......................................... Foto graag aanleveren: odigitaal o hard copy

o is niet aanwezig.

Naam journalist/fotograaf:

---
Medium:

(Mobiel)Telefoonnummer:

E-mail:

Gelieve deze fax uiterlijk 18 november te retourneren naar faxnummer. Een e-mail sturen kan uiteraard ook: l.schneider@pvsc.nl

Route naar de Bosbaan

---
Met de auto:

* A10 afslag S108 Buitenveldert, VU ziekenhuis
* Amstelveenseweg richting Amstelveen

* Bij kruispunt Amstelveenseweg - van Nijenrodeweg rechtsaf (dat is voorbij het VU ziekenhuis het eerste stoplicht rechtsaf -nadat u al een tijdje geen stoplichten meer heeft gehad)

* over het spoorbaantje naar rechts

* Aan de linkerhand ziet u dan de Bosbaan (u komt bij de finishtoren door het trapje naar beneden te nemen. De finishtoren -hoog glazen gebouw- staat aan de rechterkant van de roeibaan)

* Aan de rechterkant van deze weg ziet u een groot grasveld. Daar kunt u parkeren.

Met het openbaar vervoer

* Station Amsterdam zuid WTC
Neem de sneltram 50 tot halte Amstelveenseweg richting Isolatorweg(eerste halte)
Neem daar bus 170 (Uithoorn),171,172 (Landsmeer, Kudelstaart of Aalsmeer) waarna je bij de derde halte weer uitstapt (Van Nijenrodeweg/ Amsterdamse bos)
Of loop het laatste stukje (zie kaart)

* Station Amsterdam CS
Neem de sneltram 51 richting Amstelveen tot zuid WTC Of neem de bus bus 170(Uithoorn), 171, 172 (Landsmeer, Kudelstaart of Aalsmeer) vanaf CS bij het Victoria hotel. Uitstappen halte van Nijenrodeweg/Amsterdamse bos.

* Station Amstel
Bus 199 (Schiphol) vanaf Amstelstation. Uitstappen halte van Nijenrodeweg/Amsterdamse bos.

* Station Sloterdijk
Metro 50 vanaf station Sloterdijk richting Gein. Uitstappen halte Amstelveenseweg.

* Station Duivendrecht
Metro 50 vanaf station Sloterdijk richting Isolatorweg. Uitstappen halte Amstelveenseweg.

---