TNO

TNO

Datum 14 november 2003
Nummer 2003-58

PERSUITNODIGING

Intelligente voertuigen getest tot de grens tijdens opening nieuw TNO-testlab.

Werelprimeur

TNO Wegtransportmiddelen opent een groot nieuw testlaboratorium voor intelligente voertuigen en voertuigsystemen in Helmond. Dit testlab is het eerste in zijn soort in de wereld. Innovatieve transsportsystemen kunnen in de ontwikkelfase intensief, waarheidsgetrouw en tot de grens beproefd worden in een gecontroleerde en veilige omgeving. Het testlab vormt de ideale brug tussen beperkte simulatie en veel duurdere en onveiliger wegtests. Het kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van innovatieve systemen, die gericht zijn op het vergroten van verkeersveiligheid, het tegengaan van files en het voorkomen van milieuschade.

Ik nodig u graag uit om, voorafgaand aan de officiële opening, in Helmond aanwezig te zijn op de speciale persdag op woensdag 19 november 2003.

Ontvangst vanaf 10.30 uur. Aanvang 11.00 uur.

Systemen in de auto die bestuurders ondersteunen bij bepaalde taken zijn in opkomst. Voorbeelden daarvan zijn de intelligente cruise control die naast de snelheid ook de volgafstand kan regelen en waarschuwingssystemen die alarmeren als er een gevaarlijke situatie dreigt (collision warning). Van deze systemen, die veelal zijn gebaseerd op een sensor (bijvoorbeeld radar of laser) en werken met snelle dataprocessing, wordt een grote betrouwbaarheid gevraagd die alleen na intensief testen in onderlinge samenhang met andere systemen en voertuigen kan worden bereikt.

Het onderzoek en de tests van TNO in Helmond worden gedaan met auto s zoals ze bedoeld zijn in productie te gaan. Deze voertuigen staan op een rollenbank en het overige verkeer beweegt in de vorm van speciaal ontwikkelde 'robotvoertuigen' met relatieve snelheden om het voertuig heen. Een inhaalmanoeuvre bijvoorbeeld waarbij met 100 km/uur een vrachtauto die 85 km/uur rijdt wordt gepasseerd, vertaalt zich in een op de rollenbank rijdende onderzoeksauto en 'moving bases' met het weggedrag van de betreffende vrachtauto die met 15 km/uur achterruit rijdt langs de auto. De prestaties van de 'robotvoertuigen' in acceleratie, remmen en sturen zijn extreem (versnellingen en vertragingen tot 1g) en overtreffen geavanceerde sportauto s.

Op de volgende pagina vindt u het programma en een aanmeldformulier. Meer informatie over VEHIL: http://www.automotive.tno.nl/smartsite.dws?id=57 en http://www.automotive.tno.nl/VD/Docs/vehil_01.pdf

Graag zie ik u 19 november a.s. 11.00 uur in Helmond

Maarten Lörtzer
Persvoorlichting TNO

Demo-dag voor de pers
TNO Wegtransportmiddelen
VEHIL-laboratorium
Stapelovenweg 7 in Helmond

Programma

10:30 uur - Ontvangst
11:00 - 12:00 uur - Inleiding over VEHIL-onderzoek door Leo Kusters, afdelingshoofd Advanced Chassis & Transport Systems van TNO Wegtransportmiddelen
12:00 - 12:30 uur - lunch
vanaf 12:30 - Demonstraties VEHIL
. testen met een intelligent voertuig in extreme verkeersituaties. Er wordt een spectaculaire rem- en uitwijkmanoeuvre getoond met 1 testvoertuig en 2 robotvoertuigen zoals die op de autosnelweg kan voorkomen als er lading van een vrachtwagen afvalt.

. de extreme capaciteiten van de aanwezige installaties en robotvoertuigen: F1-accelleratie, 360 graden om eigen as draaien, rollenbank tot 250 km/u en vermogens tot 1100 pk.

. enkele aanwezige intelligente voertuigen (voertuig met Adaptive Cruise Control en file-automaat, joy-stick bestuurde auto en voertuig-voertuig communicatie)

Aanmeldformulier

Aanmelden graag door emailtje naar pressinfo@tno.nl of door onderstaand deel te faxen naar 015 262 7335

Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Medium: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Emailadres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

¡ Komt naar de persdag van het VEHIL-laboratorium op 19 november

¡ Kan niet komen, maar wil wel graag op de hoogte blijven van nieuws van TNO Wegtransportmiddelen.

Corporate Communicatie TNO
Postbus 6050
2600 JA DELFT

Telefoon 015 268 49 75
Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl