7x24. nl

Lastendruk MKB neemt onnodig toe door nieuwe factuurregels

Belastingdienst gevraagd BTW-nummers online te geven

AMSTERDAM, 20031119 -- In het kader van de te verwachten nieuwe regels omtrent facturering wordt van bedrijven per 1 januari 2004 in steeds meer gevallen verwacht dat zij het BTW-stamnummer van hun afnemers op de factuur vermelden. Hiermee neemt wederom de druk van de administratieve lasten voor het MKB toe. Om de pijn enigszins te verlichten zou het online beschikbaar stellen van de uitgereikte BTW-stamnummers aan te bevelen zijn. Nu mag men 'maximaal 3 stamnummers' per keer telefonisch opvragen. Meer dan 3 nummers moeten zelfs schriftelijk worden aangevraagd.



Het Ministerie van Financiën, directoraat-generaal Belastingdienst is heden gevraagd:


"Is het u bekend dat steeds meer bedrijven internet gebruiken? En dat bedrijven in toenemende mate online hun boekhouding voeren? En dus online, zonder menselijke tussenkomst, geheel automatisch tijdens het boekhouden de vereiste BTW-stamnummers zouden kunnen bijzoeken?


Graag dringen wij -als uitgever van online boekhoudsoftware - er op aan uw bestand met BTW-stamnummers op korte termijn online ter beschikking te stellen. Dit zou op dezelfde wijze kunnen als waarop bijvoorbeeld de Kamers van Koophandel het handelsregister online ter beschikking stellen."