Provincie Friesland


---

Nummer: 229
Datum: 18 november 2003

Provincie Fryslân en gemeente Dantumadeel
maken samenwerking cultuurhistorie formeel

De samenwerking tussen de provincie Fryslân en de gemeente Dantumadeel op het gebied van cultuurhistorie wordt op 20 november, om 20.00 uur in de Nederlands Hervormde Kerk te Veenwouden formeel vastgelegd. Tijdens een bijeenkomst die door het Nationaal Contact Monumenten in Dantumadeel wordt georganiseerd, ondertekenen de wethouder van de gemeente Dantumadeel, de heer Van der Ploeg en de gedeputeerde Monumentenzorg /Cultuurhistorie, de heer dr. A.J. Mulder, namens de gemeente en de provincie een intentieovereenkomst cultuurhistorie. In deze overeenkomst erkennen beide partijen hun verantwoordelijkheid voor het beheer en behoud van het cultuurhistorisch erfgoed In de gemeente Dantumadeel. De gemeente Dantumadeel bijvoorbeeld, is bereid in haar bestemmingsplannen de cultuurhistorische waarden te verankeren en een volwaardige rol te laten spelen bij ruimtelijke plannen. Waar nodig zullen bestaande bestemmingsplannen zelfs worden herzien. Dat staat ook in het Landschapsbeleidsplan dat de gemeenteraad van Dantumadeel op 30 september 2003 heeft vastgesteld. Daarmee is het doel van het project -beheren en bewaren van het cultuurhistorisch erfgoed- vast onderdeel van het ruimtelijke beleid van deze gemeente.

De intentieovereenkomst is, na het Landschapsbeleidsplan, het afrondende onderdeel van het Belvedereproject "integratie en verankering van cultuurhistorie in het gemeentelijk beleid", een gezamenlijk project van de provincie Fryslân en de gemeente Dantumadeel. Voor dit project heeft het rijk subsidie gegeven in het kader van de Tijdelijke Regeling Belvedere. Ook heeft het ministerie subsidie beschikbaar gesteld voor het vervaardigen van het L andschapsbeleidsplan in het bijzonder. De provincie trad op als co-financier en heeft via het team Erfgoed, Wonen en Vernieuwing een concrete, substantiële bijdrage geleverd.

De provincie verwacht in de nabije toekomst met meer gemeenten een dergelijke intentieovereenkomst te kunnen sluiten.


---
Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --