Gemeente Alphen aan den Rijn


Stadspeiling 2003

Deze week is de achtste Alphense Stadspeiling begonnen. De komende weken krijgen ruim 4000 Alphenaren, Dammers en Aarlanderveners van 16 jaar en ouder een vragenlijst in de bus met vragen over het wonen en leven in onze gemeente.

De vragenlijst bestaat voor een deel uit vaste vragen, die betrekking hebben op de leefbaarheid, onveiligheid en criminaliteit in de wijk. Deelnemers krijgen de gelegenheid zich uit te spreken over wat zij als de meest nijpende problemen ervaren, zowel op wijkniveau als op stedelijk niveau. Ook zijn er vragen over het het gemeentebestuur en de lokale politiek.

Daarnaast behandelt de vragenlijst jaarlijks wisselende onderwerpen. Een nieuw onderwerp dit jaar is bijvoorbeeld: mobiliteit, waarbij vragen aan bod komen over het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets, de bromfiets en de auto.

Andere items gaan over het cultuuraanbod in Alphen aan den Rijn. Zo wordt in 2005 een nieuw theater- en bioscoopcomplex geopend. Voor de seizoenprogrammering is het dan van belang een goed beeld te hebben van de belangstelling die bestaat voor verschillende soorten programmas. Verder gaat de vragenlijst in op het lokale radio- en tv aanbod.

Waarom is er een stadspeiling?
Voor het verbeteren van het gemeentelijke beleid en de gemeentelijke dienstverlening is de stadspeiling een belangrijk hulpmiddel gebleken. Zozeer zelfs dat burgemeester en wethouders enige jaren geleden hebben besloten de stadspeiling jaarlijks uit te voeren. Deze peiling wordt steeksproefgewijs uitgevoerd. De ruim 4000 deelnemers zijn geheel willekeurig geprikt uit de lijst namen van al degenen van 16 jaar en ouder die in het gemeentelijke bevolkingsregister voorkomen. Dat betekent dat sommige mensen twee jaar achtereen een vragenlijst toegestuurd krijgen, of bijvoorbeeld twee mensen uit één gezin. Het verzoek is dan om toch mee te doen, want elke mening telt.

Wanneer kunnen Alphenaren een vragenlijst verwachten? Tussen 19 november en 4 december kunnen bewoners een vragenlijst ontvangen. Eenmaal ingevuld worden de lijsten thuis bij u opgehaald, om de gang naar de brievenbus te besparen. Overigens is het onderzoek strikt anoniem.

De resultaten van de Stadspeiling (en wat daar verder mee gebeurt) worden te zijner tijd bekend gemaakt in het Witte Weekblad en op de website van Alphen aan den Rijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer E. Brouwer, telefoon 0172-465283.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 19 november 2003 laatste wijziging