Ministerie van Algemene Zaken


21-11-2003, NPS/VARA/NOS, Nova/Den Haag vandaag, N.3, 22.50 uur.

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER:
· DE AANSLAGEN IN TURKIJE,
· DE VEILIGHEIDSSITUATIE IN NEDERLAND EN IN IRAK,
· DE BESCHERMING V AN DE NEDERLANSE MARINIERS IN IRAK,
· DE MOGELIJKE VERLENGING VAN HET MANDAAT IN IRAK
· DE TOEKOMSTIGE DEMOCRATISERING VAN IRAK


VAN DER GRAAF:
Meneer Balkenende, goedenavond. Twee afschuwelijke aanslagen in Istanboel, bij de Turkse bondgenoten. Wat betekenen die aanslagen voor Nederland?


BALKENENDE:
Het is natuurlijk een hele ernstige situatie. Je denkt het eerst aan de families, aan het verlies van mensenlevens. Het is een grote zorg. Zorg voor de mensen in Turkije, maar ook voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan de Britse families die op een gegeven moment familieleden hebben verloren. Ik heb ook condoleances overgebracht aan mijn collega's Erdohan, premier van Turkije, en aan premier Blair. We maken ons natuurlijk gewoon zorgen over wat er daar gebeurt. Ik ben er kort geleden geweest, dus ik ken een beetje de omgeving. En het leidt tot grote zorg.


VAN DER GRAAF:
Maar Turkije wordt door de daders aangewreven dat ze de Islam op de verkeerde manier bestrijden of bejegenen. Dan denk ik: nou, met de Nederlandse aanwezigheid in Irak, met de Engelsen onder vuur, heeft dat consequenties voor het beveiligingsniveau in Nederland? Moeten we daar aan denken?


BALKENENDE:
Over veiligheid moet je natuurlijk nooit publieke discussies gaan hebben. We weten wel dat je altijd ambassades, ministeries in de gaten moet houden. Dat is ook afhankelijk van de situatie die op een gegeven moment aan de orde is. Het betekent oog hebben voor veiligheid. Dat geldt in Turkije, maar dat geldt natuurlijk ook hier. Dat is logisch.


VAN DER GRAAF:
Maar Buitenlandse Zaken vraagt al sinds jaar en dag dat die ambassades hier in Den Haag beter beveiligd moeten worden. En bij Binnenlandse Zaken maken ze weer dan niet zo'n haast als Buitenlandse Zaken zou willen. Komt dat dan anders te liggen door twee van die aanslagen?


BALKENENDE:
Wanneer er sprake is van een bepaalde aanleiding, wanneer er reden is voor zorg, dan vindt er natuurlijk overleg plaats. Ook tussen de verschillende ministeries. Maar ik vind dat nu niet iets om daar uitlatingen over te gaan doen.


VAN DER GRAAF:
Als u het doet, dan doet u het stiekem. En dan heeft het meer effect. Hebben die aanslagen mogelijk invloed op het besluit van Nederland om in Irak te zijn en te blijven?


BALKENENDE:
Ik denk dat je op moet passen om het een direct met het ander te verbinden. We zien wel explosieve situaties én in Turkije én in Irak. Voortdurende terroristische aanslagen. Het is een


punt van grote zorg. Wanneer we nu kijken wat er in zuid-Irak gebeurt, dat is het op het ogenblik een gebied dat veiliger is dan andere delen. Maar je moet altijd oog hebben voor eventuele risico's. We hebben te maken met een groepering, met mensen die zelfs zelfmoordacties niet schuwen. Die hun eigen leven opheffen voor terrorisme. Dat is buitengewoon zorgwekkend. En dat betekent dus dat je heel zorgvuldig moet zijn ten behoeve van de Nederlandse mannen en vrouwen die daar nu zitten.


VAN DER GRAAF:
Maar kan u nu in eer en geweten zeggen dat onze mariniers beter beschermd zijn dan onze Italiaanse collega's die dertig kilometer verder op zitten?


BALKENENDE:
Ik vind dat elke regering het nodige moet doen voor de eigen mensen die daar zitten. Het is natuurlijk heel erg wat daar is gebeurd met de Italianen. Ik heb er vorige week nog over gesproken met de heer Berlusconi, momenteel is Italië voorzitter van de Europese Unie. Ik heb natuurlijk toen ook onze gevoelens overgebracht. Er was een opvallende reactie van de Italianen, die zeiden: we hebben nu mensenlevens te betreuren, maar tegelijkertijd zie je dat er tal van vrijwilligers zijn die zeggen: dan gaan we juist naar dat gebied.


VAN DER GRAAF:
Ja, ook bij Nederlandse militairen zie je dat. Maar de vraag is: zijn onze mensen nu beter beschermd dan de Italianen?


BALKENENDE:
Ik denk dat elke regering het nodige doet om de eigen mensen te beschermen. Wanneer er signalen zijn dat er sprake is van hogere dreiging dan doe je er het nodige aan. Het is zo dat onze Nederlandse mannen en vrouwen natuurlijk te maken hebben met de Britse autoriteit. Dat betekent dat je informatie wisselt en dat je ook met de Britten praat over de veiligheid. En dat doe je maximaal.


VAN DER GRAAF:
Maar nu weet ik nog steeds niet of we beter beschermd zijn dan de Italianen. Die dachten dat ze goed beschermd waren en die hadden 19 doden te betreuren. Dat is dertig kilometer verderop.


BALKENENDE:
Maar ik zeg nu net dat wanneer je te maken krijgt met terroristische aanslagen, wanneer er mensen met zelfmoordacties het leven voor anderen onmogelijk maken, dan kun je je daar niet altijd tegen wapenen. Maar dat betekent wel dat je oog moet hebben voor hoe we er voor staan. U weet ook dat de Nederlandse nederzettingen van de militairen, dat die in een gebied zitten dat niet zo gemakkelijk is aan te vallen. Dat is de verantwoordelijkheid van het Nederlandse kabinet om te letten op de veiligheid. Je kunt niet zo maar zeggen of de één beter is beveiligd dan de ander. Ik denk dat iedereen het nodige doet. Maar er zijn ook situaties dat je risico's loopt, omdat je te maken hebt met onberekenbare tegenstanders.


VAN DER GRAAF:
Dat is duidelijk. Het is dus altijd mogelijk dat Nederland daar ook doden te betreuren krijgt. Punt. Je kan nooit van tevoren zeggen dat het niet zo is. Dat begrijp ik. Maar de Amerikanen hebben bijvoorbeeld vorige week gezegd dat het gevaar in het zuiden groter wordt. Precies in de provincie waar die Nederlanders zitten. Ik neem aan dat dat nog spoort met onze eigen veiligheidsanalyse, want volgens mij komt die voor een belangrijk deel voort uit die CIA- rapporten. Wat gebeurt er nu met het feit dat het gevaar daar groter wordt. Wat doen wij dan nu anders dan vorige week?



BALKENENDE:
Het betekent dat je de situaties steeds onder ogen moet zien. Kijken naar mogelijke risico's en je steeds de vraag stellen of je het maximum kunt doen om de mensen daar te beschermen. En dat betekent dat je zelf moet kijken wat je kunt doen, je hebt contacten nodig met anderen, met andere autoriteiten. In ons geval met de Britten. En informatie moet je ook goed wegen. Je moet dus het maximum doen om die veiligheid te versterken.


VAN DER GRAAF:
Maar ik hoor steeds `het maximum' en ik hoor steeds `alert zijn' . Maar je kan toch niet met meer dan twee open ogen 's nachts wacht lopen? Of er moet een gigantisch hoeveelheid extra wapens naar toe gaan of bunkers worden gebouwd, maar dat zien we allemaal niet. Volgens mij ligt die rol prikkeldraad er al drie maanden op precies dezelfde plek. Dus aan de ene kant horen we dat het gevaar groter wordt en aan de andere kant zien we dat er niets verandert. Klopt dat of kijken we verkeerd?


BALKENENDE:
Ik vind dat je niet publiek met elkaar van gedachte moet gaan wisselen over hoe het precies met de veiligheid zit of welke maatregelen er worden getroffen om de veiligheid van onze mannen en vrouwen te dienen. Het zou wel mooi zijn voor je tegenstander tussen aanhalingstekens als die zou weten wat wij doen.


VAN DER GRAAF:
Het zou wel mooi zijn voor de 1100 mariniers en de families hier in Nederland als u nu kon zeggen: we zeggen niet wat we hebben gedaan, maar we hebben sinds vorige week wel wat gedaan.


BALKENENDE:
U kunt er verzekerd van zijn dat de veiligheid ons zeer bezig houdt. Of we nu praten over de situatie in Istanbul, als het gaat om de mensen die in zuid-Irak zitten en natuurlijk ook in eigen land. Je let altijd op. Alleen soms zijn er onderwerpen waar je terughoudend moet zijn om er publieke mededelingen over te doen.


VAN DER GRAAF:
En u kunt zelfs niet zeggen óf er iets gebeurd is met uitsluiting wat er dan gebeurd is?


BALKENENDE:
Laat ik eens een voorbeeld noemen. We hebben vandaag in het kabinet gesproken over een mogelijke verlenging van het mandaat van de operatie die we zijn begonnen in zuid-Irak. We hebben vandaag gezegd: we zijn positief om er mee door te gaan, om het mandaat te verlengen, maar we kiezen voor zorgvuldigheid. Uiteraard ook voor het draagvlak. Als je kiest voor zorgvuldigheid betekent het dat je alle consequenties onder ogen moet zien. En dat is ook de reden dat we hebben gezegd: vandaag nog niet het definitieve besluit. We zullen er volgende week nog op terug komen. Dat doe je niet voor niets. Dat doe je omdat je wilt kiezen voor een maximale zorgvuldigheid bij de voorbereiding van het besluit.


VAN DER GRAAF:
U wilt een week extra de tijd om af te wegen of er misschien nog andere of meer spullen of hele andere soorten mensen naar toe moeten.


BALKENENDE:
Het is zo dat de ministerraad een extra briefing zal krijgen over de situatie daar en dat is ook nodig om te komen tot een zorgvuldige afweging van de belangen en om te zorgen dat het besluit wat je als kabinet moet nemen ook werkelijk zorgvuldig is.



VAN DER GRAAF:
Is inmiddels een Amerikaans plan bij u bekend voor de machtsoverdracht in Irak? Want als we ooit het probleem te boven willen komen, dan zullen we toch moeten zorgen dat die mensen hun eigen land weer gaan besturen. Vorige week zei u hier op deze plek: op dit moment kan ik daar nog niets over zeggen. Wat weet u meer dan vorige week?


BALKENENDE:
Op het ogenblik kan ik nog niet meer zeggen. U weet dat de Amerikanen bezig zijn en dat geldt ook voor andere landen om na te denken over de bestuurlijke structuur in Irak. Toen we destijds in Washington waren hebben we juist gevraagd aan president Bush en de anderen om te kiezen voor het spoor van de VN. Juist ook om te werken aan die verandering van die bestuurlijke organisatie in Irak. Dat je het land terug geeft aan de eigen mensen. Maar dat zal op een verantwoorde manier moeten gebeuren. Daar wordt over nagedacht.


VAN DER GRAAF:
En hoe moet dat dan uitwerken? Want als je het terug geeft aan de bewoners, dan zijn de sjihieten straks in de meerderheid en die hebben dat concept van democratie nog nooit gekend. Wat krijgen we dan straks: vrije verkiezingen en de mullahs aan de macht?


BALKENENDE:
Ik ga nu nog niet in op de precieze structuur. Ik merk alleen dat er internationaal goed wordt nagedacht over de overdracht van verantwoordelijkheden. Over een eigen bestuurlijke structuur. Dat zal zorgvuldig moeten gebeuren, je moet goed onder ogen zien. En het is ook niet een internationale gemeenschap die nu zegt dat er nu bepaalde risico's zijn en dat we dan de zaak maar snel over laten dragen, dat we er dan vanaf zijn. Dat zou geen goede houding zijn, omdat er te grote gevaren bestaan.


VAN DER GRAAF:
Dat begrijp en snap ik ook wel. Maar ik hoor elke keer dat we goed moeten gaan nadenken over hoe we de democratie aan het land moeten geven. Dat hebben ze nog nooit gekend, dat hele fenomeen kennen ze niet. Waarom denken wij dat we ze in de komende tien jaar zoiets kunnen aanreiken op een manier waar ze wat mee kunnen?


BALKENENDE:
Daar heeft u gelijk in. Het gaat niet vanzelf. Landen in west-Europa kennen veel langer een democratische traditie. Dat is absoluut waar. Maar juist omdat de situatie er anders is, betekent het dat wanneer je praat over de overdracht van bestuurlijke verantwoordelijkheden dat dat op een zorgvuldige manier moet gebeuren. Zodanig dat de bevolking er op vooruit gaat en dat je niet een situatie krijgt dat er straks allerlei onzekerheden gaan bestaan. Want dat zou kunnen betekenen dat je grote risico's gaat lopen. Dat wordt ingezien door de VN, door de Verenigde Staten en door anderen.


VAN DER GRAAF:
Maar die tijdelijke bestuursraad die er nu zit, die doet niet wat we allemaal willen. Die maken geen haast, die produceren geen wetgeving, die praten nog niet over echte verkiezingen. En ondertussen neemt het verzet alleen maar toe. Dus je zit volgens mij in elk geval klem.


BALKENENDE:
Ik denk dat er zeer velen van overtuigd zijn dat waar je verantwoordelijkheden kunt overdragen op een goede manier aan de eigen bevolking, dat dat natuurlijk wenselijk is. Je hoeft niet langer het bestuur op te pakken dan nodig is. Maar het moet op een verantwoorde manier gebeuren. Dat is één. Het tweede is dat er natuurlijke sprake is van terroristische aanslagen. Het is haast onbestaanbaar dat het land het slachtoffer wordt van dit soort zaken. Niemand schiet hier iets mee op. Ik heb eerder aangegeven dat Irak een rijk land is en dat men profijt moet hebben van


de olierijkdom. En door het gedoe, door de aanslagen, de ene keer is het een gebouw, dan is het een olie-installatie...


VAN DER GRAAF:
Dat is helder.


BALKENENDE:
Dus dat moet worden aangepakt. En dat betekent een harde aanpak van terrorisme waar het kan, een internationale gemeenschap die zich niet afwend, maar juist Irak terzijde staat en op een verantwoorde manier nadenken over de bestuurlijke organisatie in Irak.


VAN DER GRAAF:
Samengevat zijn wij als geallieerden daar weg binnen vijf jaar?


BALKENENDE:
Dat kun je niet zeggen.


VAN DER GRAAF:
Het kan ook wel tien jaar duren?


BALKENENDE:
Dat zou in het ergste geval kunnen. Maar waar het om gaat is dat Irak een situatie krijgt na alles wat er is gebeurd, na het feit dat honderdduizenden mensen van het leven zijn beroofd, na de ongelofelijk moeilijke situatie voor de bevolking, dat de stabiliteit terug kan komen. En dat betekent dat een internationale gemeenschap niet zomaar moet gaan zeggen: bekijk het maar. Want dat zou slecht zijn voor de Irakese bevolking. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, MT)