Ingezonden persbericht

Endometriose stichting luidt noodklok

Bezuinigingen minister Hoogervorst

HAARLEM, 20031121 -- 21 november 2003 * Rekenmachine Hoogervorst presenteert hoge rekening aan ziekenfondsverzekerden met vruchtbaarheidsproblemen. * Hoeksteen van de samenleving straks voor velen slechts een utopie


De bezuinigingsvoorstellen van minister Hoogervorst ten aanzien van het ziekenfondspakket zijn ondanks alle protesten en brandbrieven sinds Prinsjesdag nòg meer aangescherpt. Niet alleen de pil, pijnstillers, laxeermiddelen en de eerste IVF-behandeling verdwijnen uit het pakket. Ook alle medicatie voor overige vruchtbaarheidsbehandelingen wil Hoogervorst voor rekening van de patiënten zelf laten komen. Zorgvuldig onderbouwde argumentatie voor de voorstellen is niet te vinden. Hoogervorst hanteert slechts op autoritaire en a-sociale wijze de rekenmachine en gaat in zijn bezuinigingswoede volledig voorbij aan de maatschappelijke consequenties van zijn kortzichtige ideëen, doof voor enige argumentatie van patiënten, medici en andere betrokkenen, die overduidelijk wèl weten waar zij over praten.

Zowel FREYA als de Endometriose Stichting (Endometriose is een ernstige chronische ziekte die een belangrijke oorzaak vormt van onvruchtbaarheid) behartigen de belangen van mensen met vruchtbaarheidsproblemen en hebben herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de problematiek en nadrukkelijk aangedrongen op intrekking van de bezuingingsvoorstellen.

Het is belangrijk dat de politiek zich, alvorens definitief de botte bijl te hanteren, realiseert dat kinderen "krijgen" voor veel mensen niet vanzelf gaat en in geen geval een "luxe-probleem" is. In Nederland wordt één op de zes stellen getroffen door vruchtbaarheidsproblemen. Eén op de vijftig kinderen is ontstaan uit IVF (in-vitro fertilisatie). Hoogervorst blijft roepen dat de grote boosdoener van onvruchtbaarheid te vinden is in het feit dat "carrière"vrouwen op latere leeftijd pas besluiten kinderen te willen krijgen. Niets is minder waar. Een groot deel van de mensen die met vruchtbaarheidsproblemen kampen krijgen kinderen op latere leeftijd, juist omdat zij door dit medische probleem jaren bezig zijn met dokteren, onderzoeken naar de oorzaak en de hierop volgende vruchtbaarheidsbehandelingen.

De politiek moet zich ter dege realiseren dat
* Het in deze discussie gaat om meer dan geld alleen. Daadwerkelijke invoering van de voorgenomen maatregelen ontneemt mensen een kans op levensgeluk voor de rest van hun leven.
* De voorstellen leiden tot een a-sociale tweedeling in de samenleving tussen stellen die wel genoeg geld hebben om een behandeling te kunnen betalen en zij die dit niet kunnen. Juist de minder draagkrachtigen worden hiermee alle kans op het krijgen van een kind ontnomen. Immers, als de eerste IVF-behandeling al niet betaalbaar voor hen is, dan komen zij ook niet in aanmerking voor de wel te vergoeden tweede en derde behandeling!
* Onvruchtbaarheid wel degelijk gezien moet worden als een ziekte en niet als een "luxe-probleem" als gevolg van carrière-keuzes. De voortplantingsorganen functioneren immers niet naar behoren. Daarnaast worden IVF- en andere vruchtbaarheidsbehandelingen en de hiervoor benodigde medicatie slechts op medische indicatie toegepast, c.q. voorgeschreven.
* Er geen enkele andere groep patiënten is die zò diep in de buidel moet tasten voor een behandeling die toch echt op medische indicatie wordt gegeven. De kosten voor deze behandelingen en benodigde medicatie kan oplopen tot meer dan 4.500 euro!
* In de voorstellen van de minister de deskundigheid en adviezen van gerenommeerde organisaties zonder pardon terzijde schuift en patiënten en medici niet heeft betrokken in zijn standpuntvorming.
* De minister de resultaten van de door VWS zelf gevraagde (en betaalde) doelmatigheidsstudies blijkbaar niet wenst af te wachten alvorens zijn ongenuanceerde voorstellen naar voren te brengen (hoezo weggegooid geld?).
* De grondslag van de democratie is te vinden in het luisteren naar de burgers en open staan voor de door hen aangedragen argumentatie. Ten aanzien van voorgenomen maatregelen die een dermate ernstige impact hebben op het verdere dagelijkse leven van medemensen een zorgvuldiger maatschappelijk en politiek debat op zijn plaats is, waarbij patiënten, medici en andere betrokkenen gehoord moeten worden. De politiek zou deze problematiek minder luchtig, en helemaal niet slechts boekhoudkundig moeten opvatten en zelf ook de maatschappelijke dialoog moeten zoeken!



Meer informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over de ziekte endometriose als belangrijke veroorzaker van onvruchtbaarheid en de Endometriose Stichting verwijzen wij u naar onze website: www.endometriose.nl.


Secretariaat:
Antwoordnummer 1789
2000 VC HAARLEM
E-mail: info@endometriose.nl
Tel. nr.: 072-5815320
Fax: 072-5815207





Ingezonden persbericht