Gemeente Utrecht


Wethouder treedt in voetsporen van de baron

Op vrijdag 21 november a.s. om 13.00 zal de wethouder van Publieke Werken Jan van Zanen het startschot geven voor het verjongen van de beplanting langs beeldbepalende lanen op het landgoed Oud Amelisweerd. Sommige bomen, waarin zich vleermuizen hebben gevestigd, kunnen behouden blijven door de bomen te tuien. De wethouder treedt hiermee in de voetsporen van baron Taets van Amerongen. Van Zanen heeft bij het tuien dezelfde boom 'in handen' als zijn voorganger in 1798.

De vroegere eigenaar en architect van het landgoed Oud Amelisweerd is Geraerd baron Taets van Amerongen. Hij liet in 1798 langs de oprijlaan vier rijen, inmiddels dikke, bomen aanplanten. De laan is van cultuur-historisch belang; het is een fraai voorbeeld van geometrische aanleg en de laan fungeert als een van de twee hoofdzichtassen. Het zijn belangrijke redenen voor het landgoed geweest om de monumentenstatus bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg aan te vragen.

De oprijlaan heeft landelijke en monumentale allure maar is aan verjonging toe. Op dit moment staan er beuken en een aantal zomereiken en linden. Zo'n 60% van de bomen is de afgelopen jaren al door veroudering weggevallen. Steeds zijn maatregelen genomen die gevaar voor het publiek moeten voorkomen. De verjonging vindt gefaseerd plaats op natuurlijke momenten. Het is daarom niet duidelijk wanneer de verjonging volledig haar beslag zal hebben gekregen. Er zullen vooral zomereiken en linden worden geplant. Het resultaat zal zijn dat er vier rijen loofbomen blijven staan, op dezelfde onderlinge afstand van elkaar als de oude bomen.

De ecologische waarde van de huidige beplanting is groot. Er groeien bijzondere paddestoelen en er staan zes bomen waarin vleermuizen wonen. Tot op heden werden gevaarlijke bomen veiliggesteld door gevaarlijke takken en dode kronen te verwijderen. De dode stam bleef staan. Een aantal bomen en stammen krijgen staaldraden om de veiligheid te vergroten.

De Vrienden van Amelisweerd, die zich nog steeds met veel elan inzetten voor het landgoed, zullen getuige zijn van de actie van de wethouder.

Noot voor de media:
Om 13.00 uur verzamelen bij het bezoekerscentrum Oud Amelisweerd Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 11 56.

Utrecht, 18 november 2003.