Gemeente Utrecht


TOEKOMSTVISIE ONDIEP

De gemeente heeft in nauwe samenwerking met woningcorporatie Mitros, wijkwelzijnsorganisatie Portes, de politie van district Utrecht Noord, scholen en bewonersorganisaties een visie voor de vernieuwing van Ondiep ontwikkeld. Uitgangspunt is handhaving van het dorpse karakter van de wijk. De partijen hebben gezamenlijk ook een uitvoeringsprogramma opgesteld. De conceptvisie en het uitvoeringsprogramma zijn nu door het college van burgemeester en wethouders vrijgegeven voor inspraak. Na het verwerken van de inspraakreacties wordt de visie en het uitvoeringsprogramma door het college vastgesteld en voorgelegd aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

In de visie wordt geconstateerd dat het woningaanbod in de wijk weinig gevarieerd is: vrijwel allemaal sociale huur, vaak te klein en van een slechte kwaliteit. Bewoners die meer te besteden hebben zijn genoodzaakt de wijk te verlaten. In Ondiep komen steeds meer(kans)arme huishoudens te wonen met alle nadelige gevolgen voor het draagvlak van winkel- en andere wijkvoorzieningen.

Het is de bedoeling om binnen het kader van De Utrechtse Opgave (DUO) in een periode van 12 jaar 1164 woningen te slopen en er 1300 nieuwe woningen terug te bouwen. Ondiep is een van de eerste en een van de grootste DUO projecten. Uitgangspunt is dat er voldoende nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd zodat zittende bewoners, die willen terugkeren, kunnen terugkeren. Ook is de fasering van het bouwprogramma zo opgesteld dat er over de gehele periode voldoende huurwoningen beschikbaar zijn voor bewoners die hun huis moeten verlaten vanwege de sloopplannen.

De aanpak van de buurt is niet alleen gericht op de woningvoorraad, maar ook op voorzieningen. Daarom is het Ondiepse deel van het wijkvoorzieningenplan Noordwest overgenomen in de conceptvisie. De komende 15 jaar zal stap voor stap gewerkt worden aan de vernieuwing van Ondiep. Daarbij is van belang dat de provincie Ondiep heeft aangewezen als proefproject voor de ontwikkeling van levensloopbestendige wijken: wijken geschikt voor bewoners van alle leeftijden en alle leefstijlen.

Noot voor de media: U ontvangt nog een afzonderlijk persbericht met daarin informatie over het inspraaktraject. Mocht u dit persbericht niet ontvangen dan kunt u contact opnemen met wijkbureau Noordwest: telefoon 286 3920.

Mocht u naar aanleiding van de inhoud van de Visie Ondiep en het Uitvoeringsprogramma Ondiep nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie Gemeente Utrecht, Gerard Derksen, telefoon 030 - 286 11 68 of 06 - 270 30 714.

Utrecht 21 november 2003