Novem


19-11-2003
Half miljoen euro beschikbaar voor planstudies die CO2-reductie bewerkstelligen

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft EUR 500.000 beschikbaar gesteld om in de ontwerpfase van wijken en regio's te kijken naar de milieueffecten door verkeer en vervoer. Zo wordt een ontwerp gerealiseerd met aandacht voor bereikbaarheid én kwaliteit van de leefomgeving. Projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij Novem tot en met 15 oktober 2004.

Het subsidieprogramma Ruimtelijke Ordening en Vervoer maakt deel uit van het CO2-reductieplan Verkeer en Vervoer en heeft tot doel de uitstoot van CO2 te beperken. Gemeenten, provincies en kaderwetgebieden die aan de slag gaan met integraal ontwerpen kunnen over de ontwerpkosten 50 procent subsidie krijgen. Het ambitieniveau ten aanzien van de CO2-reductie moet minimaal 5% zijn.

Het gebruik van integrale ontwerpmethoden ondersteunt en combineert tal van doelstellingen.

Naast het terugdringen van de CO2-uitstoot zijn positieve effecten te verwachten:

* voor de bereikbaarheid;

* lokale luchtkwaliteit;

* geluidshinder;

* de verkeersveiligheid.

Voorbeelden van integrale ontwerpinstrumenten zijn:

* Langzaam Rijden Gaat Sneller;

* VervoersPrestatie op Locatie

* en VervoerPrestatie Regionaal.

Toepassing van deze instrumenten is mogelijk bij nieuwbouwplannen en herinrichtingsplannen op zowel kleine schaal (wijkontsluitingswegen) als grote schaal (regio's). Het subsidieprogramma Ruimtelijke Ordening en Vervoer wordt uitgevoerd door Novem in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Inhoudelijke informatie over de genoemde ontwerpmethoden vindt u op www.ebit.novem.nl

Voor meer informatie over het subsidieprogramma kunt u terecht bij: Novem: Suzan Reitsma of Jessica Dirks, telefoon (030) 239 34 99.