Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie
Datum Nummer persbericht
21 november 2003 p150

---

Persverklaring burgemeester Ter Horst, n.a.v. onderzoek huldiging N.E.C.

In het voetbalseizoen 2002/2003 drong N.E.C. door tot de subtop van de eredivisie. Tegen het einde van het seizoen gloorde voor het eerst in twintig jaar de kans op Europees voetbal. Een huldiging was en is bij zo'n prestatie op zijn plaats.
De ervaringen met een deel van de supporters van N.E.C. en regelmatig voorkomende ontsporingen bij andere huldigingen van voetbalclubs, maakte het noodzakelijk op alles voorbereid te zijn. Bij de locatiekeuze, het tijdstip en het programma van de huldiging, de inzet van politie en extra maatregelen zoals het verbod op verkoop van drank in glazen, is daarmee rekening gehouden.

Helaas zijn deze voorzorgsmaatregelen niet overbodig gebleken. Bij de huldiging hebben zich een aantal ongeregeldheden voorgedaan.

Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad op 4 juli besloten tot een onafhankelijk onderzoek naar gebeurtenissen rondom de huldiging van N.E.C. op 29 mei. De uitkomsten van dit onafhankelijke onderzoek onderschrijven de beleidskeuzen die zijn gemaakt.
De onderzoekers onderschrijven de juistheid van de locatiekeuze, het tijdstip, het verbod op de verkoop van drank in glas en de inzet van de politie. Dat het desondanks op een aantal plaatsen tot incidenten is gekomen, was hiermee niet te voorkomen. Het optreden door de politie wordt als 'effectief' beoordeeld. Hiermee is voorkomen dat de ongeregeldheden een grotere omvang kregen.

De onderzoekers concluderen ook dat bij de noodzakelijke ontruiming van het Kelfkensbos de politie had kunnen volstaan met een defensieve inzet van honden. De grimmige en dreigende situatie in de Hertogstraat vroeg echter om een snelle ontruiming van het Kelfkensbos. Er waren op dat moment geen paarden en onvoldoende politie ter plekke aanwezig om het Kelfkensbos snel te kunnen ontruimen. De inzet van honden is volgens burgemeester Ter Horst daarbij een begrijpelijke keuze geweest.

Bij dit optreden is in twee gevallen twijfel gerezen omtrent de persoonlijke inzet van politiehondenbegeleiders. Het gaat hier om individuele gevallen die los staan van de principiële vraag over de inzet van de politie en het mogelijk inzetten van politiehonden. Naar deze individuele incidenten wordt apart onderzoek verricht door het Openbaar Ministerie. De klachten die over dit optreden zijn ingediend, worden na de afhandeling van het onderzoek door het Openbaar Ministerie in behandeling genomen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht