Vlaamse overheid

Vlaams Minister voor E-Government Patricia Ceysens wil dat binnen 2 tot 3 jaar alle websites van de Vlaamse Overheid toegankelijk zijn voor mensen met een sensoriële en/of fysieke handicap zoals blinden en slechtzienden maar ook andersvaliden in het algemeen. Bij de uitbouw van het e-government programma wil Minister Ceysens een maximale ondersteuning bieden aan de internationaal geldende toegankelijkheidsrichtlijnen, de Web Accessibility Guidelines van het World Wide Web Consortium (W3C). Dat is een van de beleidsprioriteiten die de minister in haar e-government beleidsbrief aankondigt.

Web4All

Minister Ceysens: "Voor mensen met een handicap is het Internet een uiterst belangrijk kanaal. Het is dé uitgelezen manier voor personen met een handicap om deel te nemen aan de samenleving. Slechtzienden en blinden kunnen bijvoorbeeld enkel door middel van het internet de krant lezen. Als minister voor E-Government vind ik het dan ook belangrijk dat iedereen binnen de Vlaamse Overheid het belang van deze toegankelijkheid inziet en vertrouwd is met de technische richtlijnen om al de e- government diensten toegankelijk te maken."

"Daarom implementeer ik een drie-stappen plan, Web4All naar analogie met het Canadese gelijkaardige programma. Eerst en vooral werk ik aan richtlijnen voor alle websites van de Vlaamse Overheid die duidelijk uiteenzetten hoe de webmaster zijn site toegankelijk kan maken voor elke burger. Ten tweede pas ik al de sites die rechtstreeks onder mijn bevoegdheid vallen zo snel mogelijk aan zodat ze toegankelijk zijn voor personen met een handicap. De portaalsite krijgt daarbij absolute voorrang. Ten slotte, zet ik een programma op waarbij al de sites van de overheid worden gescreend en de goede leerlingen beloond met een kwaliteitslabel," aldus Ceysens.

De minister voegt eraan toe dat de screening van de overheidswebsites in samenwerking met Emancipatiezaken zal verlopen. Eerder al heeft de Vlaamse Overheid vanuit haar Gelijke Kansen beleid het BlindSurfer-label van Blindenzorg Licht& Liefde ondersteund.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be