Ingezonden persbericht


RSI-aanpak ICT-sector loont

Woerden, 21 november 2003

Vandaag heeft Nederland~ICT, de brancheorganisatie in de ICT-sector, bekend gemaakt dat het aantal personen in de ICT-sector dat door ziekte uitvalt of in de WAO terecht komt, in 2002 sterk is afgenomen. Een belangrijk deel van het ziekteverzuim in de ICT-sector wordt toegeschreven aan RSI-klachten. In veel ICT-bedrijven wordt aantoonbaar veel gedaan aan de preventie en vermindering van RSI. Om deze dalende lijn vast te houden presenteert Nederland~ICT vandaag tevens de RSI Toolkit waarmee ICT-bedrijven worden ondersteund in hun RSI-preventie.

Nederland~ICT is van mening dat gerichte voorlichting over RSI-preventie en maatwerk op bedrijfsniveau belangrijk zijn en geen uitstel kunnen leiden. In aansluiting op RSI-maatregelen van individuele bedrijven is Nederland~ICT eind 2002 gestart met een brancheactieplan om het aantal RSI-klachten te verminderen en te voorkomen. Uit cijfers van ArboNed blijkt dat het percentage RSI-gerelateerde klachten in de ICT-sector 19,4% bedraagt, terwijl dit 34% is gemeten over alle sectoren. Hieruit blijkt, dat RSI - anders dan vaak wordt aangenomen - duidelijk minder voorkomt in de ICT-sector dan in andere sectoren.

In de afgelopen jaren heeft Nederland~ICT met vakbonden en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) overleg gevoerd over een gezamenlijk arbo-convenant. Het terugdringen en voorkomen van RSI vormt daar een belangrijk onderdeel van. De traditionele vorm van het arbo-convenant blijkt niet geschikt voor de ICT-sector. Het overleg is daarom onlangs door staatssecretaris Rutte stopgezet.

Nederland~ICT heeft de RSI Toolkit ontwikkeld, om bedrijven in de ICT-branche te helpen het aantal RSI klachten verder te verminderen en te voorkomen. Door het uitblijven van een arbo-convenant kunnen ICT-bedrijven die geen lid zijn van Nederland~ICT, tot op heden geen gebruik maken van de deskundigheid en kennis die binnen de brancheorganisatie is ontwikkeld. Door de RSI Toolkit gratis ter beschikking te stellen aan díe bedrijven, wil Nederland~ICT ook niet-leden ondersteunen bij hun RSI-beleid.

Behalve de RSI Toolkit biedt Nederland~ICT haar leden een telefonische helpdesk, regelmatige bijeenkomsten voor HR-managers, maatwerk preventieadvisering op bedrijfsniveau in samenwerking met VHP en maatwerk verzuimbegeleiding- en reïntegratietrajecten op bedrijfsniveau met ArboNed en Kliq. Met deze organisaties zijn mantelovereenkomsten afgesloten, waarin veel aandacht wordt gegeven aan de preventie van RSI.

Nederland~ICT is de federatie van de ICT-branche-organisaties FENIT, ICT Telecom, VIFKANTEC, ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT.


---

Noot aan de redactie (