Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering bekrachtigt het voorstel van de raad van bestuur van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) tot benoeming van Bart de Smet, Erik Dillens, Erik Jacquemyn, Ludwig Neefs en Katrien Weytjens als bestuurders van Technopolis NV voor een periode van zes jaar.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

De Vlaamse regering kent een niet-gereglementeerde subsidie toe aan vier initiatieven binnen het beleidsdomein Cultuur en Jeugd, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC- statuut. Concreet wordt met dit besluit de mogelijkheid gecreëerd om een vierde voorschot uit te keren aan Sporta en aan het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Kenniscel Wetsmatiging hecht de Vlaamse regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet inzake het Grootschalig Referentie Bestand (GRB). Het GIS-Vlaanderen (Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen) nam in 1998 het initiatief om via een ruim samenwerkingsverband (openbare en private sector) tot de aanmaak van een Grootschalig Referentie Bestand over te gaan. Dit initiatief heeft tot doel de aanmaak en het beheer van grootschalige (schaalniveau van 1:250 tot
1:1250) geografische referentiegegevens in Vlaanderen te organiseren en de uitwisseling en het gebruik van die gegevens te bevorderen. De Vlaamse regering keurde op 24 juli 2001 het businessplan voor het GRB goed. Op 19 juli 2002 besliste de Vlaamse regering haar eerdere engagement in het GRB-initiatief en -businessplan te bevestigen en de voorgestelde kostenverdeelsleutel goed te keuren. Dit voorstel ging uit van een 50-50 verdeling tussen nutsbedrijven en de Vlaamse overheid van de aanmaak-, de bijhoudings- en de beheerskost. Het huidige voorontwerp van decreet voert deze beslissing uit. Het wordt nu ook voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN:

Het project 'Milieukoopwijzer: een milieuvriendelijke aankoopgids voor scholen, lokale besturen en administratieve entiteiten' door de Bond Beter Leefmilieu wordt door de Vlaamse regering goedgekeurd voor de periode 1 november 2003 tot 1 juni 2005. Dit project vervangt en verbreedt het lopende project 'Schoolkoopwijzer, een koopwijzer voor milieuvriendelijke producten op school'. De website www.schoolkoopwijzer.be wordt omgevormd tot een milieukoopwijzer die gericht is op meerdere doelgroepen. Op deze site is informatie te vinden over milieuvriendelijke producten en hun leveranciers.


* * *

De Vlaamse regering keurt na advies van de Raad van State definitief het besluit goed ter uitvoering van het gebiedsgericht natuurbeleid en de definitieve vaststelling van de afbakeningsplannen van Grote Eenheden Natuur en Grote Eenheden Natuur in Ontwikkeling. Het besluit heeft tot doel rechtszekerheid en duidelijkheid te bieden aan de eigenaars en gebruikers van gronden in het Vlaams ecologisch netwerk (VEN). Het biedt een overzicht van de mogelijke maatregelen, de ontheffingsmogelijkheden, de vergoedingen en de evaluatie bij de uitvoering van de maatregelen.


* * *

In het kader van de directe samenwerking met Zuid-Afrika kent de Vlaamse regering subsidies toe aan de Nationale Treasury Republic of South Africa voor de projecten "Local Governance Unit" (350.000 euro) en "The Manyeleti Youth Academy Project" (689.425 euro). Ze keurt tevens de Strategienota 2003-2004 goed.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering wijzigt het subsidiebesluit van kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen. Er wordt nu uitdrukkelijk bepaald dat de aangesloten opvanggezinnen als fictief werknemer en de dienst als fictief werkgever de sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn, en dat Kind en Gezin zal optreden als subsidiërende overheid. De concrete modaliteiten betreffende de betaling van de sociale zeker- heidsbijdragen worden nog vastgelegd in een ministerieel besluit.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

In het kader van het Samenwerkingsprogramma met Centraal- en Oost-Europa kent de Vlaamse regering 180.000 euro subsidie toe aan SEAGHA voor het project "Transfer of technical and organizational know-how including education and training, seminars, workshops, guidance and support, for the development of port communication services in the Port of Gdansk, Poland".


* * *

In het kader van de samenwerking met de Duitstalige Gemeenschap keurt de Vlaamse regering het jaarverslag van de werkingsperiode 2001 en 2002 goed, evenals het werkprogramma 2003-2004. Het jaarverslag en het werkprogramma worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse regering gaat akkoord om tegen de wet van 12 mei 2003 betreffende de juridische bescherming van diensten van de informatiemaatschappij gebaseerd op of bestaande uit voorwaardelijke toegang, een vernietigingsprocedure in te leiden bij het Arbitragehof. Paul Van Orshoven wordt aangesteld als raadsman om het dossier voor te bereiden. Als bijlage van de wet wordt een indicatieve lijst opgegeven van de diensten die niet onder de definitie "diensten van de informatiemaatschappij" vallen. Als voorbeelden worden televisieomroepdiensten, radio-omroepdiensten en teletekst aangehaald. Dit strookt echter niet met de opvatting van de gemeenschapsbevoegdheid inzake radio-omroep en televisie.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---
einde

---