Gemeente Leiden

Raadsvergaderingen in het teken van de begroting 2004

Uit de gemeenteraad

Publicatiedatum: 21 november 2003

Op dinsdag 11 en woensdag 12 november vergaderde de raad over de begroting van 2004. Deze 'algemene beschouwingen' zijn misschien wel de belangrijkste vergaderingen van het jaar, want hierin wordt besproken waar het komende jaar geld en aandacht aan besteed wordt. Voor de raadsleden is het dé kans om de plannen van het college bij te sturen. Natuurlijk gaat dit zeker in een tijd van bezuinigingen niet zonder discussie...

GRIFFIE Eén van de manieren waarop raadsleden invloed kunnen uitoefenen op de begroting is het indienen van moties. Een motie is een opdracht van de Raad aan het college om iets te doen. Tijdens de algemene beschouwingen zijn er maar liefst vijftien moties ingediend. Vijf hiervan zijn verworpen, twee zijn ingetrokken, en acht zijn aanvaard.

Tam Tam festival

Een van de ingetrokken moties ging over het Tam Tam Festival. Abram Flippo van het CDA had aan het college gevraagd een structurele bijdrage aan het festival te geven van 45.000 euro. Het college heeft beloofd om in ieder geval voor 2004 dit bedrag aan het festival toe te kennen, en te onderzoeken hoe voor de volgende jaren het festival kan worden ondersteund. Het festival kan in ieder geval volgend jaar doorgaan! Voor Abram Flippo was dit genoeg om de motie in te trekken.

Aanvaarde moties

De acht aanvaarde moties gingen over de volgende onderwerpen:
* Arbeidsmarkt

* Gezinscentrum Lokaal van Verre

* Sluitende registratie clientvolgsysteem dak-thuislozen
* Cultuurnota

* Minimabeleid

* Locaties maatschappelijke voorzieningen
* Buitengewone lasten DZB

* Centrum Duurzame Ontwikkeling

Motie 'Lokaal van Verre'

Dankzij een aangenomen motie van alle fracties behalve Leefbaar Leiden is extra aandacht gevraagd voor het gezinscentrum Lokaal van Verre in de Slaaghwijk. Het centrum biedt onder andere ouders ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen. De fracties vonden dat de wijkgroep meer tijd moet krijgen om te laten zien dat hun werk effect heeft.

Het college is dus verzocht om:

* na te gaan of het project onderdeel kan worden van het Grote Steden Beleid in de periode 2005-2009.

* een aanvraag in te dienen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het subsidiëren van de activiteiten van het gezinscentrum.

* te bekijken of de kosten voor het pand verlaagd kunnen worden.

Motie cliëntvolgsysteem dak- en thuislozen

Een motie waar de Raad verdeeld over was gaat over een belangrijk maatschappelijk onderwerp: het registreren van dak- en thuislozen. In de motie wordt het college verzocht de verschillende doelgroepen te omschrijven en te bepalen welke zorg zij nodig hebben. Ook moet er een systeem komen waardoor de dak- en thuislozen geregistreerd én gevolgd kunnen worden.

De motie werd ingediend door Greetje van Gruting-Wijnhold van de VVD, Daan Sloos van Leefbaar Leiden, Wim Bleijie van het CDA, Paul van Meenen van D66 en Filip van As van de Christen Unie. De fracties van PvdA, GroenLinks, SP en LWG/De Groenen stemden tegen, maar de motie is toch aanvaard.

Motie cultuurnota

Een andere motie ging over de cultuurnota. Deze motie was ingebracht door Anton Dronkers van GroenLinks, Liesbeth Hesselink van de PvdA en Paul Laudy van de VVD. Het is de bedoeling dat er zo snel mogelijk, liefst voor 1 oktober 2004 een nota komt waarin het cultuurbeleid van de komende tijd omschreven staat. De motie is aanvaard. De fracties van van Christen Unie en D66 hebben tegengestemd.

Motie Centrum Duurzame Ontwikkeling

Volgens de stadsenquête 2002 is 75% van de Leidenaren geïnteresseerd in een voorlichtingscentrum voor Duurzame Ontwikkeling. Jaques de Coo van LWG/De Groenen, Filip van As van de Christen Unie, Arjan Stoffels van D66 en Wim Bleijie van het CDA dienden een motie in waarin zij verzochten een dergelijk centrum in te richten. Naar een locatie wordt nog gezocht. De motie is aanvaard, ook al stemden de fracties van de VVD en Leefbaar Leiden en de raadsleden Van Hees, Broeyer, Bouras, Schreuder en Van der Berg tegen.

Volgende raadsvergadering

De volgende reguliere raadsvergadering is op dinsdag 2 december om 20.00 uur. U bent van harte welkom om deze openbare vergadering bij te wonen. Een kopje koffie of thee staat voor u klaar op de publieke tribune in de raadzaal!

Vragen en opmerkingen

Als u vragen en opmerkingen heeft met betrekking tot genomen besluiten, agendas van commissies en/ of raadsvergaderingen kunt u contact opnemen met de griffie op telefoonnummer (071) 516 51 07.

Voor het raadplegen van agendas van de commissies en/of raadsvergaderingen kunt u ook op de gemeentelijke website kijken: www.Leiden.nl/raad.

Deze pagina is gewijzigd op 21-11-2003