Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over mogelijke vergoeding voor bepaalde vormen bij het stoppen met roken (2030401590).

1.
Wat is uw reactie op de positieve effecten op het stoppen met roken in een onderzoek waarbij anti-rookmiddelen en therapieën werden vergoed?

2.
Bent u nu bereid de motie Oudkerk/Kant (26472) waarin de Tweede Kamer zich uitgesproken heeft over het vergoeden van effectieve ondersteuningsvormen bij het stoppen met roken, uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op beide vragen:
Op 15 oktober zijn de resultaten van twee onderzoeken aan mij gepresenteerd: Een regionaal experiment met vergoeden van ondersteuning bij stoppen met roken, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht ("Het effect van het vergoeden van ondersteuning bij stoppen met roken");
Een advies van het CVZ ("Stoppen-met-roken ondersteuning: zeker weten!").

Ik heb kennis genomen van de inhoud van beide rapporten. Mijn visie op de verantwoordelijkheidsverdeling ten aanzien van stoppen met roken is echter een andere dan die waarop de aanbevelingen in beide rapporten zijn gebaseerd. Ondanks de uitkomsten van het vergoedingen-experiment en het CVZ advies, zal ik daarom niet overgaan tot vergoeden van ondersteuning bij stoppen met roken. Voor een meer uitgebreide onderbouwing van mijn standpunt verwijs ik u naar mijn brief met kenmerk POG/GB 2.432.741, die u gelijktijdig met deze brief wordt toegezonden.


---- --