Gemeente Eijsden

Ongewenste ontwikkelingen in het Maasdal
Eijsden tegen ontwikkeling industrie in Visé

Het gemeentebestuur van Eijsden maakt bezwaar tegen de plannen om in de Belgische gemeente Visé twee omvangrijke complexen voor zware industrie te ontwikkelen. Deze industriële activiteiten zullen namelijk negatieve gevolgen hebben voor het woon- en leefklimaat.

Eijsden wijst er in een reactie aan het gemeentebestuur van Visé op dat het vermoeden bestaat dat de Maasvallei qua luchtkwaliteit al aanzienlijk belast wordt. De gemeente Eijsden dringt er daarom op aan dat het Gewest Wallonië pas een finaal besluit over de plannen voor industriële ontwikkeling neemt, wanneer de effecten van een milieuonderzoek bekend zijn. Ook moet volgens het Nederlandse gemeentebestuur de feitelijke inrichting van het gebied en de milieucategorieën van de bedrijven die zich daar vestigen voldoende uitgewerkt worden. Pas dan kan een afgewogen beslissing plaatsvinden, waarbij voldoende rekening wordt gehouden met mogelijke negatieve milieu-effecten van deze ontwikkeling.

Een industrieterrein in Navagne zal het beschermde ecologische gebied Caestertveld wellicht onherstelbaar aantasten. In het Provinciaal omgevingsplan Limburg en in gemeentelijke plannen van Eijsden werden aan dit gebied juist beperkte gebruiksvoorwaarden verbonden ter bescherming van de unieke natuurlijke waarden.

De realisering van een industrieterrein aan de oostzijde van het Albertkanaal staat op gespannen voet met de doelstellingen van het pas gestarte Interregproject. Dit project is geïnitieerd om een gezonde balans te vinden tussen de instandhouding van het landschap rond de Sint Pietersberg en de toenemende vraag naar recreatie en toerisme.

Een van de deelprojecten hierbij is de aanleg van een veerpont tussen Eijsden en Lanaye, die momenteel in volle gang is. Het veerpont meert bij realisatie van de plannen aan in de onmiddellijke nabijheid van een industrieterrein. Het college van Eijsden is met name verbaasd over het feit dat het Waalse gewest eerder financiële middelen toezegde om dit grensoverschrijdende project tot een succes te maken.

Het gewest Wallonië wil het bestemmingsplan Luik gedeeltelijk wijzigen. Wanneer de plannen door-gaan zal een deel van het gebied ten noorden van de cementverwerkende industrie CBR de bestem-ming natuur krijgen. De industriële bestemming van het gebied ten oosten van het Albertkanaal ter hoogte van Lanaye krijgt echter voor de helft een agrarische bestemming en voor ongeveer 23 ha. een industriële bestemming. Daarbij wordt aan dit laatste gebied een specifieke watervervoers-gebonden functie toegekend. Dit geldt ook voor het gebied Navagne ten noordwesten van Visé. Dit gebied grenst aan het bestaande bedrijventerrein aldaar. De ontsluiting over de weg zal plaatsvinden via Lixhe-aansluitpunt Moelingen E25.